100 DANA MILANOVIĆEVA KABINETA

'Uopće se ne vidi koje to reforme Vlada provodi'

28.03.2012 u 11:14

Bionic
Reading

Krajem prvog tjedna u travnju isteći će prvih 100 dana vlade Zorana Milanovića. Ekonomsku politiku koju je aktualna vlast vodila u tom razdoblju financijski analitičari ocjenjuju čvrstom dvojkom ili klimavom trojkom. Pozitivno je to što kukurikavci pokazuju volju da se uhvate u koštac s najvećim problemima, ali, upozoravaju analitičari, zabrinjava što još uvijek nisu započete dublje reforme

Direktor savjetničke tvrtke Arhivanalitike Velimir Šonje najveći plus ove vlade vidi u tome što, ističe, za razliku od svojih prethodnika, donosi teške odluke, poput restrukturiranja brodogradnje i fiskalne konsolidacije.

Čačićevi projekti vode u brz rast zaduženosti

'Pozitivno je što je Vlada fokusirana na gospodarske teme, aktualizirala je važnost energetike, i što (još) nije skliznula u jeftini populizam. Te će činjenice biti važan faktor Vladine stabilnosti i potpore za još neko vrijeme. Naposljetku, upravo zahvaljujući tome Vlada je uspjela odgoditi smanjenje kreditnog rejtinga', naglašava Šonje.

Međutim, s druge strane, kaže, napukline u Vladinoj ekonomskoj politici vide se u reformama i nedostatku dugoročne vizije

'Zapravo se uopće ne vidi koje su to reforme koje ova vlada provodi, a sva se dugoročna vizija iscrpljuje u državnim i od države sponzoriranim investicijama, uglavnom vezanima uz energetiku, što je dobro, i graditeljstvo, što nije tako dobro', upozorava.

Prema njemu, te projekte podržavaju snažni lobiji i oni vode u brz rast zaduženosti uz mali doprinos dugoročnom rastu produktivnosti i konkurentnosti gospodarstva.

'Mislim da je razdoblje do kraja ljeta ključno da se vidi hoće li ova vlada izaći sa sveobuhvatnim i vjerodostojnim programom reformi u čiju bismo provedivost povjerovali ili će se zadržati na razini na kojoj se sada nalazi, a koja nije dovoljna za dugoročni uspjeh', kaže Šonje.

Kako do konkurentnog gospodarstva?
Vladu tek čekaju pravi izazovi

Slično razmišljaju i bankarski analitičari Zrinka Živković-Matijević iz RBA i Zdeslav Šantić iz Splitske banke.

Pozitivnu ocjenu od njih Vlada dobiva za namjeru rezanja rashoda, bolju naplatu poreza i smanjenje deficita, što je, uz obećanja o početku reformi, ističu, pridonijelo očuvanju kreditnog rejtinga.

Ali i oni upozoravaju na izostanak dubljih zahvata. Restrukturiranje javnih poduzeća, reforma tržišta rada, reforma obrazovnog, mirovinskog i zdravstvenog sustava, izmjena politike subvencija, sve su to stvari u koje Vlada tek mora zagristi ako želi stvoriti konkurentno gospodarstvo

'Mi još uvijek nismo vidjeli ni način ni smjer za postizanje toga cilja', kaže Živković-Matijević.

Ipak, kad se u obzir uzme težina i dubina krize i činjenicu da neke od reformi nose veliki inicijalni trošak pristup korak po korak, smatra ona, može se donekle opravdati.

Rast od 0,8 posto nerealan

Šantić očekuje od Vlade da u narednih nekoliko mjeseci izađe s planom strukturalnih reformi s točnim rokovima. Od nas to očekuju, upozorava, i kreditne agencije koje su se zasad zadovoljile s obećanjima da će se stvari promijeniti.

Vladina ambicija da u ovoj godini zabilježimo pozitivan gospodarski rast od 0,8 posto za analitičare je nerealna. Taj optimizam Šonje pripisuje početnoj naivnosti Kukuriku koalicije i euforiji nakon dobitka izbora.

'Što se stope rasta BDP-a tiče, 2012. treba zaboraviti i što prije se fokusirati na 2013. i na efekte koje Vladina politika može polučiti u toj godini', kaže Šonje.

Živković-Matijević ostaje pri RBA-ovoj prognozi da će Hrvatska u ovoj godini zabilježiti pad BDP-a od -1 posto, dok analitičar Splitske banke predviđa -2 posto