NI LIPE NA RAČUNU

Bivše radnice Kamenskog najavile novi štrajk glađu

Bionic
Reading

Bivše radnice Kamenskog, tekstilne tvrtke koja ja već dulje od godine dana u stečaju, najavile su danas da su spremne na novi štrajk glađu ako se uskoro ne riješi njihov problem

Niti nakon 16 mjeseci nije nam sjela ni jedna lipa na račun, a dužni su nam po pet plaća i pola otpremnine, rekla je Danica Sabljak, jedna od radnica koje su svojedobnim štrajkom glađu na Trgu Francuske Republike u Zagrebu upozorile hrvatsku javnost na propast nekadašnje 'kuće europske mode'.

Tridesetak bivših radnica Kamenskog poručilo je s prosvjednog skupa, koji su održale pred svojom nekadašnjom tvrtkom, da su spremne ponovno gladovati kako bi upozorile hrvatsku vlast i javnost da je danas većina njih bez posla i bilo kakvih primanja.

Doći ćemo na Markov trg kako bi Vladu i Sabor izvijestile da nam je 15 mjeseci na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje istaklo, a više od 400 radnica, čija se prosječna starost kreće oko 50 godina, nigdje ne može naći posao, rekla je Danica Radošević koja bi na ime zaostalih plaća i otpremnina trebala primiti 25.000 kuna.

Optužila je stečajnog upravitelja Zdravka Mitaka da sakriva od bivših radnica istinu o stanju u tvrtki u kojoj bi trebao provesti preustroj, a sve se svodi samo na rasprodaju starih zaliha.

Radnice su prozvale i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zatraživši da krivce za uništavanje Kamenskog napokon izvede pred lice pravde.

Grozaj: Nezaposlenima ne treba ulica nego posao

Prosvjedu se nisu odazvale radnice okupljene u udrugu 'Kamensko' koju vodi Đurđa Grozaj. 'Nezaposlenima ne treba ulica nego posao', poručila je. Kaže kako sve ide svojim tijekom te kako se nada da će se sudski poništiti uknjižba na zemljište Kamenskog te kako će se radnice, kojima duguju pet plaća i pola otpremnina, nekako naplatit.

Prosvjedne aktivnosti ne podržava. Javnost je dovoljno upoznata s njihovim problemom. 'Meni je prioritet da im nađemo posla da si zarade za kruh. Mislim da će im to više pomoći', kaže Grozaj za tportal. Kamenskom s ada treba druga razina borbe a to je borba za zaposlenje.

Sigurna je kako će istrage doći i do Kamenskog. 'Izgubit će ono što su nečasno stekli. Samo se treba strpjeti jer će oni jedan drugoga pokopati i lančano će se kriviti.

Vukšić: Zgrtanje milijuna

Prosvjed radnica došao je podržati i predstavnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić koji je istaknuo da bi Vlada trebala osnovati Fond za pomoć radnicima ugašenih tvornica.

Hrvatska država mora brinuti o svakom radniku, ne smije ga se bacati na cestu uz poruku 'snađi se sam', rekao je Vukšić.

Stečajeve treba pokretati na vrijeme, a ne onda kada je već sve uništeno, naglasio je Vukšić, dodavši kako se s Kamenskim počelo već davno mešetariti kako bi se na mjestu uništene tvornice na Trgu Francuske Republike izgradio poslovno-stambeni centar, a pojedinici na profitu zgrnuli milijune.