INVESTICIJA VRIJEDNA 15 MIL. KUNA

Otvoren distributivni centar Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec

23.03.2012 u 19:54

Bionic
Reading

Nakon nepunih osam mjeseci gradnje, u Gospodarskoj zoni Antunovac pored Osijeka otvoren je danas 15 milijuna kuna vrijedan suvremeni Distributivni centar, iz kojeg će se poznatim prehrambenim brandovima opskrbljivati cijela istočna i sjeveroistočna Hrvatska

Isplata potpora počinje sljedećeg tjedna

Zamjenica ministra poljoprivrede, Snježana Španjol, najavila je isplatu potpora u poljoprivredi sljedećeg tjedna:

'Tako je dogovoreno s dijelom udruga u nedavnoj mliječnoj krizi. Svjesni smo da poljoprivrednici ulaze već u treću sjetvu bez isplaćenih potpora, pa smo im odlučili pomoći iz proračuna tri mjeseca prije krajnjeg zakonskog roka. Danas Agencija za plaćanje završava obradu zahtjeva i detaljno priopćenje objavit ćemo na web stranicama Agencije i Ministarstva poljoprivrede.

U proračunu je ove godine predvidjelo 50 milijuna kuna za razvoj prehrambene industrije. U suradnji s Vijećem za prehrambenu industriju koju čine najveći proizvođači, izrađuju se provedbene mjere. Čeka nas izazovno vrijeme nakon ulaska u EU, pa moramo ojačati našu prehrambenu industriju i poljoprivredne proizvođače.'

Na prostoru veličine pet tisuća četvornih metara izgrađen je Centar sa 2.300 četvornih metara manipulativnog rashladnog prostora koji će olakšati distribuciju proizvoda u kućanstva, vrtiće i škole, hotelske i ugostiteljske objekte u regiji. Govoreći na otvorenju, dr. sc. Roman Glaser, generalni direktor Perutnine Ptuj, rekao da je rade s ljudima i sirovinama s ovog prostora, koristeći znanje i tehnologiju iz Slovenije.

Otvarajući distributivni centar, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol taj je trenutak nazvala iznimno pozitivnim za investitore i cijelu domaću javnost:

'Pojava takve prehrambene industrije u srcu Slavonije, usklađene sa standardima EU-a, koju su gradile domaće tvrtke te otvaranje novih radnih mjesta, velik je događaj za cijelu zemlju. To je samo jedna od investicija Perutnine Ptuj posljednjih godina u Hrvatskoj, pri čemu je kao prva u našoj zemlji iskoristila pretpristupna sredstva iz SAPARD programa. Sada su uložili vlastita sredstva, a radove povjerili tvrtkama iz Međimurja i Osječko-baranjske županije.'

Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec zapošljava više od 700 radnika i surađuju s 89 kooperanata sa 110 farmerskih objekata. Imaju inkubatorsku stanicu, tvornicu stočne hrane, klaonicu, rasjekaonu, pakirnicu i preradu. Čak 98 posto finalnih proizvoda je hrvatskog porijekla. Osim danas otvorenog distributivnog centra u Osijeku gdje je zaposleno 20 radnika, a do kraja godine posao će dobiti još pet do deset Antunovčana, slične centre otvorili su u Čakovcu, Zagrebu, Požegi, Puli, Rijeci, Zadru i Splitu. Imaju i 115 vlastitih dućana.

Zadnjih deset godina rastu godišnje po stopi od 15 posto. Iza varaždinske Koke drugi su najveći igrač u Hrvatskoj s otprilike 30 posto tržišnog udjela, ali na području od Münchena do Istambula regionalni su lider. Osim u Sloveniji i Hrvatskoj proizvođačke kapacitete i tvornice imaju u Bosni i Hercegovini te u Srbiji, a vlastite tvrtke u Rumunjskoj, Austriji i Makedoniji.

Potrošnja pilećeg mesa u Hrvatskoj je 17,9 kg po glavi stanovnika godišnje. U EU-u je oko 28 kg, a u SAD-u 45! Procjenjuje se da će sljedećih 20 godina ta proizvodnja najbrže rasti, i to otprilike osam posto, što je 328 milijuna tona.

Peradarska je proizvodnja u zemlji na razini iz prethodnih godina i u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji sudjeluje s devet posto, a u stočarskoj sa 13 posto vrijednosti.

Direktor Perutnine Ptuj – Pipo Čakovec, mr. sc. Predrag Šegović, na današnjoj je svečanosti otvorenja Centra uručio načelniku Općine Antunovac, Ivanu Anušiću, ček na 20.000 kuna pomoći koju će Antunovčani utrošiti u daljnju izgradnju lokalne crkve, srušene u Domovinskom ratu.