NEZAKONITI NAMET

EU tuži Mađarsku zbog poreza na telekome

23.03.2012 u 15:04

Bionic
Reading

Europska komisija odlučila je podnijeti tužbu protiv Mađarske pred Europskim sudom pravde zbog posebnog kriznog poreza koji je 2010. uvela telekom operaterima

'Komisija taj porez smatra nezakonitim, budući da su pravilima EU-a o telekomunikacijama posebni nameti u tome sektoru dopušteni samo za pokriće posebnih troškova za reguliranje toga sektora a ne i za generiranje dodatnih prihoda u središnji proračun', navodi se u priopćenju EK od četvrtka.

Porez u visini 6,5 posto ukupnih prihoda (bez poreza na dodanu vrijednost) donosi godišnje preko 200 milijuna eura u mađarski proračun, navodi nadalje Komisija.

EK je utvrdila da se Mađarska nije na primjereni način savjetovala s telekom operaterima prije uvođenja takozvanog kriznog poreza, koji je uveden također u energetskom i financijskom sektoru.

Vlada premijera Viktora Orbana tvrdi da je navedeni porez poseban financijski doprinos za poboljšanje stanja u proračunu u vrijeme gospodarske krize.

Službena Budimpešta ustraje na tvrdnjama da porez nije u suprotnosti s pravilima EU-a a odbila ga je promijeniti i nakon što je Komisija zaprijetila tužbom pred Europskim sudom.

Mađarsko ministarstvo gospodarstva u četvrtak je izrazilo razočaranje odlukom Komisije, objavivši kako je porez u skladu s propisima EU-a.