PRIVATIZACIJA ŠKVEROVA

Sindikat metalaca traži sastanak s Čačićem

23.03.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) pozdravlja Vladine odluke o privatizaciji brodogradilišta, osim što smatra da je stečaj Kraljevice loše rješenje te traži sastanak s potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem u vezi s daljnjom sudbinom Brodotrogira i 3. maja

'Odahnuli smo jer su Vladine odluke o privatizaciji Uljanika i Brodosplita, kao i davanje 90 dana Brodotrogiru i 3. maju da pronađu novo rješenje, osigurale opstanak hrvatske brodogradnje kojoj je nad glavom visio mač stečaja, no tražimo da nas Čačić primi u ponedjeljak i pojasni daljnje Vladine poteze', rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SMH-a Vedran Dragičević.

Prodaja splitskog škvera samoborskom DIV-u za SMH nije sporna jer ga ne zanima tko je vlasnik, već je li spreman i sposoban provesti program restrukturiranja koji su odobrili AZTN i Bruxelles. Prijetnje iz Nezavisnog sindikata Brodosplita da će spriječiti privatizaciju škvera u SMH-u ipak ne uzimaju ozbiljno već, kako kaže Dragičević, očekuju da će taj južnjački temperament splasnuti.


Nema podjele među radnicima u Splitu, svi žele opstanak brodogradilišta i sigurne plaće, tvrdi povjerenik SMH-a u škveru Joško Franić. Stoga se njegov sindikat ograđuje od najava iz susjednog sindikata o zauzimanju brodogradilišta te ističe da će tražiti poštivanje i kontrolu provedbe programa restrukturiranja Brodosplita.

I Juraj Šoljić iz 3. maja pozdravlja Vladinu odluku jer je time izbjegnut stečaj te napominje da je uprava riječkog brodogradilišta prošlog tjedna počela izradu novog plana preustroja koji se temelji na dobivanju novih poslova u iduće dvije godine.

Šoljić i njegov kolega Slavko Bilota iz Brodotrogira nadaju se pronalasku novih investitora u roku 90 dana, iako je to prekratko vrijeme za promjene stavki u prihvaćenim programima restrukturiranja.

Sindikalci su izrazili žaljenje zbog sudbine 450 radnika Kraljevice jer, po Dragičevićevim riječima, stečaj brodogradilišta po hrvatskim zakonima ne može donijeti ništa drugo nego likvidaciju. Nadam se da će dobri radnici naći posao u obližnjem 3. maju, a Vlada bi trebala biti svjesna da nije riješila njihov problem time što je osigurala sredstva za otpremnine, kaže Dragičević.