JEFTINIJE ZADUŽIVANJE

Hrvatska najveći dobitnik stimulativne politike ECB-a

23.03.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Hrvatska je ostvarila najveće koristi od stimulativne politike Europske središnje banke i Vladinih mjera smanjenja proračunskih troškova u usporedbi s ostalim europskim tranzicijskim zemljama, izvještava Bloomberg

Bloombergov dnevni graf uspoređuje promjene u valutnim tečajevima, prinosima na Vladine obveznice i cijenu osiguranja od rizika bankrota (CDS-ovi) za Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Poljsku i Rumunjsku od 29. veljače, kada je ECB europskim bankama plasirao zadnji stimulativni paket od 529,5 milijuna eura.

Chart of the Day

Na grafu se jasno vidi da je Hrvatska jedina zemlja koja otada pokazuje kombiniran pad troškova posudbe i cijena CDS-ova, uz jačanje nacionalne valute.


ECB-ovo dodatno kreditiranje i izgledi za snažniji gospodarski rast eurozone, glavnog izvoznog tržišta za istočnoeuropske zemlje, potiče oporavak tranzicijskih gospodarstava. Hrvatska je, uz povoljne vanjske okolnosti, osvojila dodatno povjerenje investitora nakon proračunskih rezova od četiri milijarde kuna koje je poduzeo kabinet premijera Milanovića, ističe se u analizi Bloomberga.

‘Nedavni ECB-ov poticaj za likvidnost imao je pozitivan učinak za Hrvatsku’, smatra Alen Kovač, ekonomski analitičar Erste banke, dodajući da su potezi nove Vlade prepoznati kao korak u pravom smjeru.

Bloomberg ističe da je kreditna agencija Fitch nedavno potvrdila Hrvatskoj kreditni rejting BBB-, odnosno najnižu razinu investicijskog rejtinga. Potvrda kreditnog rejtinga i rast interesa ulagača trebali bi rezultirati povoljnim cijenama novog zaduženja od 1,5 milijardi dolara, koje Vlada planira realizirati na inozemnom tržištu tijekom travnja, zaključuje Bloomberg.