PRIJEDLOG ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Radni tjedan 32 sata - subvencija 80 eura po radniku

23.04.2009 u 08:51

Bionic
Reading

Kako bi se spasilo 43.000 radnih mjesta u prerađivačkim tvrtkama, izrađen je model skraćenog radnog tjedna prema kojem bi država davala subvenciju od 80 eura mjesečno

Sindikat energetike kemije i nemetala u suradnji sa Sindikatom metalaca Hrvatske i Udrugom Cro-Industrija, Hrvatske udruge poslodavaca, Vladi je početkom travnja uputio cjelovit model subvencioniranja tvrtki koje su zbog pada narudžbi već smanjile broj radnih sati ili to planiraju uskoro učiniti.

Sindikati i HUP Vladi su predložili da uvede naknadu za skraćeni radni tjedan od 20 eura po danu po svakom zaposleniku, za poduzeće koje se nađe u poteškoćama, pri čemu bi se radni tjedan mogao skratiti maksimalno na 32 sata, dakle za četiri dana mjesečno, piše Poslovni dnevnik.

Iz toga proizlazi da bi maksimalna subvencija države po jednom radniku iznosila 80 eura mjesečno, objašnjava direktor Vladimir Kovačević iz CRO-Industrije. Dodaje da je ponuđeni model i fiskalno održiv, a ujedno stvara pretpostavke za zadržavanje sadašnje razine zaposlenosti, što bi pomoglo očuvanju socijalnog mira i zadržavanju potrošnje.

U protivnom bi se, upozoravaju predstavnici poslodavaca i sindikata, u tom sektoru mogao nastaviti sadašnji tempo gubitka radnih mjesta. Sada se u prerađivačkoj industriji mjesečno u prosjeku zatvara oko 4.000 radnih mjesta, što bi, ne dođe li do promjena, značilo gubitak posla za još 43.000 zaposlenika.

Njihovo zbrinjavanje predstavlja ozbiljan trošak za državu. Prema novim pravilima za isplatu naknade za nezaposlene, prosječni mjesečni trošak za isplatu naknade radnicima koji su izgubili posao iznosio bi 2.600 kuna, što bi do kraja godine izazvalo trošak zbrinjavanja od 23 do 26 tisuća kuna. U istom bi razdoblju trošak subvencija za skraćeni radni tjedan bio daleko manji i iznosio bi oko 4.200 kuna po zaposleniku, izračunali su u sindikatu i HUP-u.