SUDBINA ŠKVEROVA

Vlada odbila Končara, Kraljevica ide u stečaj

22.03.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Vlada je prihvatila ponudu samoborskog DIV-a za kupnju Brodosplita te odbila ponude Danka Končara za Brodotrogir i Kraljevicu, a ministarstva gospodarstva i financija zadužena su za pokretanje stečajnog postupka u njima, odlučeno je, kao što se i očekivalo, na današnjoj sjednici Vlade u Banskim dvorima

Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva da joj u roku 90 dana predloži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje Brodotrogira sukladno obvezama preuzetim Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji, a nakon što je danas i službeno odbila ponudu Danka Končara zbog, kako je objasnio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, 'neprihvatljivih jamstava'.

'Isti razlog za odbijenicu Končaru odnosi se i na slučaj Kraljevice', dodao je Čačić te kazao da je Kraljevica 'stekla sve uvjete za stečajni postupak, ali ne prije nego što se osigura da radnici dobiju otpremnine i ostvare svoja prava, a za što su sredstva osigurana'.

'Ovo je teška odluka, ali svako produljivanje agonije bilo bi štetno. Nije bilo drugog rješenja, a Vlada će učiniti sve da se taj proces olakša', istaknuo je premijer Zoran Milanović govoreći o Kraljevici, pri čemu je, kao i u ostatku sjednice, kako je i sam priznao, govorio 'patetično o teškim i sudbinskim odlukama, političkim, ali i emocionalnim pitanjima i ljudskim sudbinama uz koje su vezane današnje Vladine odluke', dodajući da 'nije vrijeme za lepršave izjave'.

S druge strane, Milanović je istaknuo zadovoljstvo prihvaćanjem ponude samoborskog DIV-a za kupnju Brodosplita jer, kako je istaknuo, 'nije nevažno to da se radi o hrvatskoj tvrtki'. 'Međutim, ovo nije posao, kao ni bilo koji drugi posao, lišen neizvjesnosti i rizika.

Vujić: Kraljevica će izaći zdravija

'Stečaj s preustrojem je način da se sačuvaju radna mjesta i ozdravi najstarije hrvatsko brodogradilište', komentirao je obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić današnju odluku Vlade o stečaju kraljevičkog škvera. 'Stečaj je rješenje organiziranog nereda koji dugo traje u Kraljevici. Uvjeren sam da će brodogradnja opstati, jer i Kraljevica i Viktor Lenac i 3. maj imaju perspektivu', mišljenja je Vujić, a što se tiče kraljevičkog brodogradilišta s najduljom tradicijom, preko 300 godina, smatra da je jedino rješenje bio stečaj s preustrojem. 'Kraljevica će izaći sigurno zdravija i na dobrom je putu da napravi dobar program razvoja te brz preustroj', drži Vujić.  (K. M.)

Nakon dugog niza godina, mjeseci pregovora i procjena perspektiva odlučili smo se za DIV jer smo procijenili da se radi o ljudima koji se misle baviti brodogradnjom, a na motivaciju ćemo i ubuduće obraćati pažnju. Motivi drugog ponuditelja (Končara - op. a.), na koje on ima pravo, jednostavno nisu naši motivi', zaključio je Milanović, opet govoreći o očuvanju brodogradnje kao važnoj djelatnosti za 'Hrvatsku kao jedinu novu članicu EU-a i slavensku zemlju koja živi na moru, s morem, od mora i za more, jer i Poljska je velika zemlja, ali s malim morem'.

Vrativši se na bit stvari, Čačić je istaknuo da je 'ponuda DIV-a dobra ponuda' te da vjeruje 'da će se Brodosplit time oporaviti i uspjeti nastaviti svoju djelatnost'. Što se tiče 3. maja i Brodotrogira, objasnio je da je, nakon što je Končar odustao od ponude za kupnju, Vlada zadužila Ministarstvo gospodarstva da joj u roku 90 dana predloži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje sukladno obvezama preuzetim Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji.

Jedino uspješno brodogradilište, Uljanik, Vlada je odlučila privatizirati po modelu organiziranog radničarskog dioničarstva te dokapitalizacijom, zaduživši Ministarstvo gospodarstva da joj u roku 30 dana predloži model privatizacije Uljanika.