ISTRAŽIVANJE

Nijemci ne vide poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj

21.03.2012 u 16:25

Bionic
Reading

Sudionici istraživanja Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i dalje ocjenjuju da je Hrvatskoj potrebno provođenje važnih gospodarskih i političkih mjera, a u ovogodišnjem istraživanju pojačano se traži poboljšanje ulagačke klime, odnosno poticaji za ulaganja, priopćeno je danas iz te komore

'Ukoliko rezultati započetih reformi ne donesu promjene, znatno manje tvrtki može očekivati poboljšanje poslovanja u 2012. godini. Stoga se visoka očekivanja vežu uz gospodarsku politiku koja potiče ulaganja', ističe predsjednik uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Ralf Blomberg

Naglašava i da svi ulagači, hrvatski, ali i njemački, od destinacije za ulaganje općenito očekuju predvidljivost, konkurentne uvjete na mjestu ulaganja, učinkovitu javnu upravu te općenito pozitivan stav prema ulagačima.

Komora je u veljači provela istraživanje u kojem je sudjelovalo 80 tvrtki, među njima 32 koje imaju matičnu tvrtku u Njemačkoj.

Aktualnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i dalje 80 posto sudionika ocjenjuje kao lošu, više od polovice ih ne očekuje znatnu promjenu situacije u ovoj godini, dok pogoršanje gospodarske situacije očekuje 37 posto ispitanika (lani 27 posto).

Oko dvije trećine ispitanika trenutno poslovanje svojih tvrtki ocjenjuje tek kao zadovoljavajuće, a 15 posto kao loše.

Suzdržani su i pri ocjenjivanju razvoja vlastitog poslovanja - u 2012. poboljšanje razvoja poslovanja očekuje njih 28 posto (prošle godine 42 posto), a čak 30 posto ih očekuje da će im se smanjiti izdaci za investiranje (lani 12 posto).

Dobre vijesti, kako se navodi, stižu s područja zapošljavanja - slično kao i prethodne godine četvrtina tvrtki očekuje porast broja zaposlenih, a više od polovice ih navodi da ne namjerava smanjiti broj zaposlenih.

Većina tvrtki je kao i prethodnih godina vrlo ili prosječno zadovoljna s kvalifikacijom, produktivnošću i zalaganjem zaposlenika, infrastrukturom, kvalitetom i raspoloživošću lokalnih dobavljača i stručne radne snage, političkom stabilnosti u Hrvatskoj i uvjetima za istraživanje i razvoj.

Pretežno nezadovoljstvo vlada glede borbe protiv korupcije i kriminala, troškova rada, transparentnosti javnih natječaja, pristupa poticajima iz javnih sredstava, predvidljivosti gospodarske politike i pravne sigurnosti, a ispitanici su, kako se navodi, vrlo nezadovoljni s fleksibilnošću odredbi radnog zakonodavstva, poreznim sustavom i poreznom upravom, javnom upravom, disciplinom plaćanja i poreznim opterećenjima.

Provođenje važnih gospodarskih i političkih mjera i dalje je potrebno, a to se odnosi na povećanje učinkovitosti javne uprave, poboljšanje pravnog sustava i pravne sigurnosti, smanjenje troškova rada, suzbijanje korupcije i kriminala, povećanje discipline plaćanja te reforme poreznog sustava.

U ovogodišnjem istraživanju pojačano se traže poboljšanje ulagačke klime odnosno poticaji za ulaganja. Uvjeti za ulaganja bi se trebali pojednostaviti, a kriteriji izjednačiti, a kao perspektivna područja za investicijske projekte navode se energetika, infrastruktura, turizam i poljoprivreda.

Sudionici istraživanja smatraju da je potrebno provođenje mjera glede smanjenja troškova rada te parafiskalnih i drugih lokalnih davanja, traže uvođenje alternativnih mogućnosti privremenog zapošljavanja te fleksibilnije odredbe radnog zakonodavstva i socijalne politike.