'NEĆEMO BJELOSVJETSKE HOHŠTAPLERE'

Vlada prodaje 3. maj domaćem investitoru?

Bionic
Reading

Vlada za 3. maj traži domaćeg investitora jer ne želi 'bjelosvjetske hohštaplere', nego domaću pamet i kapital, piše Novi list pozivajući se na potvrdu iz vrha Vlade, koja kaže da će do 1. srpnja 2013. godine 3. maj biti konsolidiran i privatiziran, ali i upozorava da neće moći opstati sva radna mjesta, no najvažnije je izbjeći stečaj

Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala obznaniti što kani učiniti s hrvatskom brodogradnjom, ali formalno su Banski dvori i dalje škrti na informacijama, međutim neslužbeno se doznaje da je na dnevnom redu privatizacija, a ne stečaj, te da Vlada traži novog investitora za 3. maj na domaćem tlu, piše Novi list

Razlog zašto još nema službenih informacija o sudbini škverova vjerojatno leži u činjenici da članovi Vlade nisu suglasni oko jednog od najtežih problema koji moraju riješiti što prije, dok riječki dnevnik tvrdi da oko rješenja za 3. maj ipak postoji zajednički stav.

Samoborski DIV da, Danko Končar ne, izjavio je na jučerašnjem brifingu u Vladi ministar financija Slavko Linić, no to je bilo sve što je htio reći o Vladinim rješenjima za brodogradnju, piše Jutarnji list, koji kao mogućnost spominje mogućnost da novi vlasnici budu domaći investicijski fondovi. Istovremeno, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ponavlja da Vlada za slučaj brodogradnje ima i plan A, B i C, navodno čak i D, ali uporno izbjegava reći kakvi su to planovi.

Novi list, međutim, podsjeća da Vlada, nakon što je Končar odbio ući u 3. maj, neće mu omogućiti ulaz ni u Brodotrogir, ni u Kraljevicu. Rješenje za 3. maj trebalo bi se naći u djelomičnoj privatizaciji svih pratećih djelatnosti u brodograditeljstvu – dakle 3. maj Ugostiteljstva, vjerojatno i TIBO-a, i tako dalje, dok bi 'core business' – dakle proizvodnja broda na navozu - ostala jezgra tvrtke koja će do ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti privatizirana hrvatskim kapitalom.

Isti izvor iz Vlade riječkom dnevniku tvrdi da u Vladi prevladava stav da to može provesti postojeća Uprava 3. maja, na čelu s Edijem Kučanom, te da u roku šest mjeseci imaju zadatak pod hitno provesti restrukturiranje, dati odmah u privatizaciju djelatnosti koje nisu osnovne, a neke i ugasiti, i tada će se naći novog partnera za privatizaciju konsolidirane tvrtke.

Pritom valja imati na umu da sva radna mjesta, kao ni organizacijske cjeline, neće moći opstati, dok će primjerice skelarstvo i brodocjevarstvo biti privatizirano, no najvažnije je da 3. maj ne ide u stečaj, zaključuju u Vladi.