ZA SADA SAMO ROBNA KUĆA

Ikea odgodila dio projekta, ali Rugvica se otvara 2013.

21.03.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Nakon što je austrijski Der Standard objavio da je zbog pogoršanih tržišnih uvjeta Ikea zaustavila gradnju trgovačkih centara u Hrvatskoj i Srbiji, Igor Štefanac, glasnogovornik hrvatske podružnice Ikee, tvrdi da se planirana investicija neće smanjiti, nego samo usporiti: ipak, za sada je izvjesno samo to da će robna kuća u Rugvici biti otvorena do kraja 2013. godine, dok je trgovački centar koji bi trebao biti spojen s njom odgođen za 2015. godinu, kada će se ispitati hoće li se uopće realizirati

Zbog brojnih prekograničnih kupaca koji troše u Ikeinim centrima u Grazu i Linzu austrijski tisak budno prati kako teku investicije švedskog lanca u Hrvatskoj i Srbiji. Tako Der Standard u članku 'Ikea zaustavlja gradnju trgovačkih centara u istočnoj Europi' podsjeća da je centar u Rugvici još lani trebao biti gotov, a sada je otvorenje pomaknuto za kraj 2013, dok je gradnja trgovačkog centara 'teška' 300 milijuna eura zaustavljena do 2015. godine zbog prezasićenosti glavnog grada Hrvatske šoping centrima.

'Nije riječ o odgodi ni o smanjenju investicije, već o vremenskim etapama realizacije investicije o kojoj je u svojim intervjuima prošlog tjedna govorio i naš glavni izvršni direktor Mikael Ohlsson. Kako je i najavljeno, Ikea planira otvoriti robnu kuću do kraja 2013. godine, čime bismo u toj etapi zaokružili investiciju na oko 100 milijuna eura ili oko 800 milijuna kuna. Trgovački centar koji je u planu i treba biti spojen s Ikeinom robnom kućom je u ovom trenutku odgođen za 2015. godinu, kada će se tržište ponovno procjenjivati i odlučiti o realizaciji ostatka investicije. Do tog trenutka sve pripremne radnje i infrastruktura će biti spremni', kazao je za tportal Igor Štefanac, glasnogovornik tvrtke Ikea Hrvatska.

Iz Ikee podsjećaju da s više od 200 milijuna kuna financiraju izgradnju lokalne infrastrukture koja uključuje prometnice i prometno čvorište zajedno s HAC-om, kao i plinsku te elektromrežu itd., pri čemu ništa od toga nije niti će biti u vlasništvu švedskog lanca, već će ostati lokalnoj zajednici i državi.

Kao razloge kašnjenja projekta u Rugvici Štefanac neizravno spominje administrativne prepreke: 'Podsjećam da su inicijalni planovi kada smo kupili zemljište u Rugvici 2008. godine bili da se Ikeina robna kuća zajedno s trgovačkim centrom otvori 2011. godine i da su se oni ostvarili, mi bismo danas imali otvorenu i Ikeinu robnu kuću i s njom spojen trgovački centar. Činjenica je da je unatoč najvećim naporima našeg tima napredovanje projekta u određenim vremenskim razdobljima bilo značajno usporeno i dulje od očekivanog.'

Administrativne prepreke uz pogoršanje tržišnih uvjeta za poslovanje trgovačkih centara u Zagrebu rezultirali su odlukom da se Šveđani fokusiraju na manju investiciju - gradnju robne kuće, umjesto trgovačkog centra. 'Iz tih razloga odlučeno je da se primarni fokus treba staviti na Ikeinu robnu kuću i njeno otvaranje do kraja 2013. godine u Rugvici te proširenje suradnje s postojećim proizvođačima iz Hrvatske (s TVIN-om surađujemo preko 30 godina, a s Feroplastom iz Buja od jeseni prošle godine) te pronalasku novih', kaže Štefanac i podsjeća da uz Rugvicu planiraju izgradnju robnih kuća u Splitu te Rijeci.