ŠKET POSTAJE I NOVI DIREKTOR

Za uspješan stečaj Peveca upravitelju 300.000 kuna

Bionic
Reading

Stečajni upravitelj Darko Šket mogao bi na stečaju Pevecovih tvrtki postati bogatiji za 300.000 kuna. S tim iznosom kao realnom nagradom stečajnom upravitelju računaju i Pevecovi vjerovnici, potvrdili su Poslovnom dnevniku neki od njih. Toga je svjestan i sam Šket, ali pitanje nagrade dolazi, ističe, na kraju te uspješne stečajne priče

'Nema tu ničeg posebnog. Poznato je da je nagrada od 300 tisuća kuna maksimalna po postojećim propisima. O nagradi još nismo razgovarali jer je ključno da se stečaj dovede do kraja', kazao je Šket potvrdivši da bi nakon završetka tog stečaja mogao postati predsjednik uprave nove tvrtke Pevec d.d. sa sjedištem u Bjelovaru.

O konkretnom iznosu nagrade treba pričekati na rješenje stečajne sutkinje na bjelovarskome Trgovačkom sudu Branke Pleskalt. Pitanje visine nagrade reguliralo je Ministarstvo pravosuđa Uredbom o kriterijima i načinu obračuna nagrade stečajnih upravitelja iz 2003. godine. No Uredba bi, kako doznaje Poslovni dnevnik, tijekom godine mogla biti stavljena izvan snage pa bi Pevecovi stečajni upravitelji mogli postati posljednji koji bi osvojili toliku nagradu. Posrijedi je, naime, rijetko uspješan stečajni učinak zbog brzo okončana stečaja propalih tvrtki Pevec Bjelovar i Pevec Zagreb na temelju stečajnog plana koji je i sudskim rješenjem postao pravomoćan, što svi priznaju Šketu.

Razlog za nagradu je to što je doista sačuvano poslovanje obje tvrtke koje će se krajem svibnja integrirati pripajanjem bjelovarske zagrebačkoj tvrtki, a i to što je nastavkom poslovanja u tvrtki Pevec d.d. spašeno 900 radnih mjesta u 12 trgovačkih centara, gdje će raditi u zakupu. U tome su svi vjerovnici, dobavljači i razlučni vjerovnici i država, pronašli svoj interes.

Prema novim pravilima stečajnog zakonodavstva, Pevecov način izlaska iz stečaja ne bi bio moguć jer tvrtke neće moći poslovati u stečaju, a nagrada stečajnim upraviteljima, koji će se baviti samo unovčenjem imovine, bit će niža. Dio stečajne materije doći će u novi Zakon o financijskom poslovanju, a novim će stečajevima trajanje biti ograničeno na godinu dana. Posljedica je to postojanja 60 stečajeva koji traju dulje od 10 godina i samo jednog velikog i brzog - Peveca.