LINIĆ OSTVARUJE SNOVE PODUZETNIKA

'Tvrtke će plaćati PDV tek nakon naplate računa'

17.03.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Plaćanje PDV-a po naplati računa poduzetnici neuspješno traže već godinama, no čini se da bi ministar financija Slavko Linić taj njihov zahtjev konačno mogao realizirati, piše Jutarnji list

Osim toga da će tvrtke uskoro plaćati PDV tek nakon naplate računa, Linić je najavio još neke promjene u poreznom sustavu te smatra da ova značajna promjena neće usporiti punjenje državnog proračuna, stoga je jučer i optimistično govorio o rebalansu proračuna kojim će se smanjiti deficit i potreba za zaduživanjem.

Linić svoj optimizam temelji na vjeri u značajno poboljšanje naplate poreza i kaže da će svi oni koji se nalaze na popisu dužnika biti izloženi različitim pritiscima Ministarstva financija, piše Jutarnji list, dodajući primjerice, da poljoprivrednik koji duguje porez neće moći dobivati nove subvencije. S druge strane, stečaj će se moći pokrenuti već nakon 30 dana kašnjenja pri plaćanju, a novi će zakon biti po uzoru na englesko zakonodavstvo i vodit će se kao upravni postupak.

Tako, primjerice, tvrtke koje nisu podmirile doprinose, a isplaćuju plaću radnicima, to više neće moći obavljati putem platnog prometa u bankama. Kako je kazao Linić, ubuduće će to morati raditi pješice, odlazeći u Finu i čekajući u redu, a čini se da je tako - s obzirom na to da je propala prvotna ideja da banke ne isplaćuju plaće ako nisu uplaćeni i doprinosi ili ih same plaćaju - postignuto određeno kompromisno rješenje.

Banke su dobile popis dužnika i, dakle, ne smiju za njih obavljati platni promet sve dok ne podmire svoje dugove, a Linić je kazao i da su u tijeku pregovori sa Svjetskom bankom oko kredita za financiranje opreme poreznih blagajni koje bi trebale početi s radom od iduće godine.

Zakon o financijskom plaćanju strogo će ograničiti rokove plaćanja, Vlada će raspisati najmanje 30-ak natječaja na kojima će oglasiti prodaju tvrtku u svojem vlasništvu, a što se tiče HTV-a – Linić je kazao da tamo postoji, prema analizama, između 1.000 i 1.500 zaposlenih koji su višak te da je ravnopravan odnos s komercijalnim televizijama moguće ostvariti jedino ukidanjem TV pretplate.