SKANDALOZNA PREZENTACIJA

Miljenić priznao: Ukidanje ovršitelja je politička odluka

Bionic
Reading

Stručna analiza je pokazala da nisu potrebni, izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić obrazlažući javnosti zbog čega u Hrvatskoj nikad neće zaživjeti javnoovršiteljska služba. Međutim, na sastanku s javnim ovršiteljima rekao je nešto sasvim drugo, da iza svega stoji 'politička odluka'

Miljenić se sa šestero predstavnika javnih ovršitelja sastao u utorak, neposredno prije konferencije za novinare na kojoj je izjavio da je Vladina konačna odluka ta da nam javni ovršitelji ne trebaju jer je sustav ovrhe postao učinkovit

'Ministar je kasnio pa je njegova zamjenica Artuković Kunšt počela s prezentacijom koja je bila puna netočnih činjenica i brojki, friziranih i parcijalnih podataka i krivo interpretiranih navoda iz zakona', priča Dijana Butigon Granić, sutkinja trgovačkog suda u Dubrovniku i nesuđena javna ovršiteljica.

Kad su upozorili ministra, koji je u međuvremenu stigao, da prezentacija ne pokazuje pravo stanje stvari, on im je odgovorio da ga to ne zanima jer je 'donesena politička odluka'

Na pitanje hoće li im država nadoknaditi štetu jer su neki od njih napustili posao, uzeli kredit i unajmili prostor s uvjerenjem da će od 1. siječnja krenuti s javnobilježničkom službom, Miljenić ih je pozvao da podnesu zahtjev pa će se vidjeti.

Na izravan upit što im on kao ministar nudi, Miljenić im je odgovorio da ne nudi ništa, da bi im zatim rekao da slobodno tuže državu. Ipak, naknadno je poručio da će srediti ponovni upis odvjetnika u odvjetničku komoru.

Sastanku je od javnih ovršitelja prisustvovao sad već bivši odvjetnik Marko Lapaine iz Varaždina. Za njega je vrhunac skandalozne prezentacije bio slajd na kojem su crveno obojena slova riječi ovršitelji padala jedna za drugima u koš

'Dok si je zamjenica Kunšt dopuštala ovakvo zadovoljstvo, nama je bilo izuzetno neugodno. Takva prezentacija kolegama koji su dvadeset i više godina u struci, a sada ostaju bez posla, u ljudskom je smislu otvorena sprdačina', iskren je Lapaine.

Kao apsurd ističe i poziv Ministarstva da javni ovršitelji sudjeluju u radnoj skupini o izradi novog ovršnog zakona u kojem više neće biti javnih ovršitelja?!

'Kolegica, koja je sutkinja, odnosno kolega iskusni sudac, iznosili su niz stručnih argumenata za javnoovršiteljsku službu na koje je ministar samo odgovorio da je donesena politička odluka o ukidanju. Ako je to politička odluka, onda se trebala donijeti na političkom forumu, čime bi se barem izbjeglo naše omalovažavanje u Ministarstvu, na sastanku čija je svrha ostala nepoznanica', kaže Lapaine, dodajući da ministrovi ljudi u nekim trenucima nisu znali o čemu govore.

'Tako su miješali vjerodostojnu i ovršnu ispravu, pokazali lažne statističke podatke. Naime, smatraju da su riješeni ovršni predmeti već time što su zaprimljeni na sudu, iako su njihovi podrumi prenatrpani ovrhama. Ili kada smo govorili o smanjenju troškova te ukazali da su javni ovršitelji 50 posto jeftiniji od odvjetnika u startu i u konačnici, ministar je počeo govoriti o paricijskom roku koji nema apsolutno nikakve veze s povećanjem ili smanjenjem troškova ovršnog postupka', priča Lapaine.

Odbačeni javni ovršitelji najavljuju da će o svemu obavijestiti predstavnika EU-a u Hrvatskoj, a posebice vladu Nizozemske koja je najvećim dijelom financirala pripreme za uvođenje javnobilježničke službe kod nas te zatražiti zaustavljanje ratifikacije Poglavlja 23. dok se ne ispune uvjeti, odnosno preuzete obveze među kojima je i sređivanje ovrha i ovršnog postupka.