SINDIKATI ŠOKIRANI

Vlada na mala vrata mijenja Zakon o radu

Bionic
Reading

Vlada na mala vrata pokušava promijeniti Zakon o radu, ali ne izravnim intervencijama u tekst ZOR-a nego – potpuno novim Zakonom o reprezentativnosti poslodavaca i sindikata, piše Slobodna Dalmacija

Tekst prijedloga toga zakona nedavno je iz Ministarstva rada ministra Miranda Mrsića stigao na stol poslodavaca i sindikata te izazvao pravu buru negodovanja, osobito u sindikalnim redovima.

Naime, članak 25. prijedloga zakona eksplicitno navodi kako 's danom stupanja na snagu ovoga zakona prestaje važiti odredba članka 262. Zakona o radu'.

Drugim riječima, kako tvrde sindikati, na taj se način poništava odredba Zakona o radu o produženoj primjeni kolektivnih ugovora nakon njihova isteka, piše Slobodna Dalmacija

Kako sada predviđa članak 262. ZOR-a, ako kolektivnim ugovorom nije drukčije određeno, nakon isteka roka na koji je sklopljen kolektivni ugovor, u njemu sadržana pravna pravila iz radnog odnosa i dalje se primjenjuju do sklapanja novoga KU-a, kao dio prethodno sklopljenih ugovora o radu.

No, ako Zakon o reprezentativnosti 'prođe', radnici na to mogu zaboraviti. Eventualno, rok važenja kolektivnih ugovora može se produžiti na nekoliko mjeseci, a koliko, to bi se pregovaračke strane tek trebale dogovoriti. Sindikati se žestoko protive tom prijedlogu, jer, kako se uglavnom slažu, Vlada na taj način baca prašinu u oči sindikatima i 750 tisuća građana koji su potpisali peticiju za provedbu referenduma protiv izmjena Zakona o radu.

Osim toga, podsjećaju, svoj je potpis na tu peticiju tada kao oporbeni vođa stavio današnji premijer Zoran Milanović. Sindikati tvrde da na ovaj način zapravo niži zakon derogira viši, što je nečuveno. No, to nisu jedine kritike na tekst prijedloga zakona: sindikalci tvrde da se njime uvodi 'sindikalni monizam', odnosno 'sindikalno jednoumlje'.

Naime, prijedlog propisuje kako ubuduće da bi neka sindikalna središnjica bila reprezentativna, znači da može sudjelovati u pregovorima i radu GSV-a, mora imati najmanje 50 tisuća radnika članova koji plaćaju sindikalnu članarinu.

Prema tom kriteriju iz Gospodarsko-socijalnog vijeća već sad 'ispadaju' dvije od ukupno pet središnjica – Udruga radničkih sindikata Damira Jakuša i Hrvatska udruga sindikata Ozrena Matijaševića

Da je tekst nacrta Zakona o reprezentativnosti u najvećem dijelu problematičan upozorava za Slobodnu Dalmaciju i dr.sc. Viktor Gotovac s Katedre za radno i socijalno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta. On kaže da je tekst nacrta složen i teško razumljiv, obiluje složenim i dugotrajnim postupcima koji se neće dobro odraziti na slobodu udruživanja i kolektivno pregovaranje.

'Nadalje, problematičnim mi se čini i to što se ovim zakonom nastoji intervenirati u produženu primjenu pravnih pravila sadržanih u kolektivnom ugovoru. Naime, iako je to moguće, posvema je netransparentno, a nomotehnički i neoportuno da se jednim zakonom mijenja drugi. To izgleda kao da zakonodavac zazire od toga da se uhvati u koštac s problematičnim odredbama Zakona o radu pa onda posredno prilazi materiji Zakona o radu i mijenja je drugim zakonom,' kaže dr.sc.Gotovac.

'S ovako lošim prijedlogom gotovo da se ne da polemizirati, niti ga se dade popravljati, a to je veliki korak, veoma opasan, unazad na ovom području toliko važnom za slobode i prava radnika, funkcioniranje slobodnog poduzetništva, a konačno i demokraciju samu', kaže Gotovac.