KONAČNA ODLUKA

Miljenić: Hrvatskoj ne trebaju javni ovršitelji

14.03.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Analiza provedbe ovrha na novčanim sredstvima u 2011. te broja ovršnih postupaka na općinskim i trgovačkim sudovima u Zagrebu i Splitu pokazale su da bi se uvođenjem javnih ovršitelja postupak ovrhe dodatno produžio, troškovi porasli, a učinkovitost ovršnog postupka smanjila, kazao je jučer ministar pravosuđa Orsat Miljenić

Umjesto uvođenja javnih ovršitelja ministar najavljuje usavršavanje postojećeg sustava ovrhe i rasterećenje sudova od ovršnih postupaka.

Svih 68 do sad imenovanih javnih ovršitelja koji su 1. srpnja trebali preuzeti posao provedbe izvansudskih i sudskih ovrha u Hrvatskoj - postaju suvišnima. Podsjetimo, novi Ovršni zakon i Zakon o javnim ovršiteljima doneseni u prosincu 2010. trebali su stupiti na snagu početkom 2012.

Dotle je trebalo donijeti podzakonske akte i u pravni život uvesti novu instituciju - javne ovršitelje. No, jedna od prvih odluka novog Sabora nakon prosinačkih izbora bila je da se primjena novog Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima odgodi za pola godine radi dorade. Ministarstvo je u međuvremenu odlučilo Zakon o javnim ovršiteljima potpuno povući, a novi Ovršni zakon doraditi.

Ovrhe nad nekretninama ostat će u nadležnosti suda. Na sudu će ostati i ovrhe nad pokretninama, koje se zapravo destimuliraju jer se vjerovnik u pravilu iz njih teško može naplatiti. Ministar navodi da je ulazak u nečiji dom i oduzimanje televizora, hladnjaka ili namještaja više čin omalovažavanja dužnika nego što netko iz te vrijednosti zaista može podmiriti dug.