MATIĆ SOLO, BEZ UDRUGA

Vlada protuzakonito smijenila članove UO Fonda branitelja

Bionic
Reading

Vlada je na prošlotjednoj sjednici razriješila svih sedam članova Upravnog odbora fonda, iako je prema Zakonu o FHB-u, za izbor četiri predstavnika bilo nužno dobiti sporazum registriranih Udruga branitelja iz Domovinskog rata

Bez kompromitirajućeg kadroviranja nije prošla ni posljednja nezakonita rošada kadrova u Upravnom odboru Fonda hrvatskih branitelja, upozorava Poslovni dnevnik. Za razliku od primjera u kojima se problematizirao ključ odabira i kompetentnost novoizabranih ljudi, u slučaju Braniteljskog fonda sporna je i sama zakonitost tog poteza, smijenjeni su Petar Lovrić, Svemir Vrsaljko i Lucija Kober.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici razriješila svih sedam članova Upravnog odbora fonda. Prema Zakonu o FHB-u, Vlada imenuje i razrješava Upravni odbor, no uz ključ odabira triju predstavnika države taj zakon za izbor četiriju predstavnika branitelja predviđa sporazum registriranih Udruga branitelja iz Domovinskog rata. Temeljem međusobnog sporazuma 30-ak braniteljskih udruga 2009. za članove su Upravnog odbora u četverogodišnjem mandatu, do 2013., uz Lovrića imenovani i Krunoslav Samošćanec, Lucija Kober i Svemir Vrsaljko.

Jedan od njih, Petar Lovrić, najavljuje da će ta četvorka od Sabora i odgovarajućih saborskih odbora tražiti očitovanje i inzistirati na ništavnosti Vladine odluke, a istodobno se spremaju sami podnijeti ostavke potcrtavajući tako principijelnost svog bunta. 'Osim što je protivno postojećim pravilima i što je politički nekorektno, takvi potezi i odluke mogu biti rizični i s aspekta članova fonda odnosno tržišta kapitala', rekao je Lovrić.

Mogući sukob na relaciji između nadležnog ministra Predraga Freda Matića (koji je po funkciji i novi predsjednik UO FHB-a) i braniteljskih udruga mogao bi rezultirati blokiranjem rada UO-a Braniteljskog fonda u kojemu je još uvijek 40-ak posto ukupnog broja izvornih članova. Usto, uoči usvajanja godišnjeg izvješća i odlučivanja o raspodjeli dobiti nepotrebno bi se mogao izazvati i poremećaj u prenošenju sredstava fondu za stipendiranje i zakladi za pomoć braniteljima koje se financiraju iz trećine dobiti FHB-a.

Je li posrijedi previd ministra Matića, je li on slučajan te hoće li se potvrditi nezakonitost Vladina kadroviranja u slučaju Braniteljskog fonda, očito će trebati pričekati riječ pravnih stručnjaka.