TELEKOM ARENA 2012

Potrošači žele besplatne telekom usluge

12.03.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Uslijed recesije, na telekomunikacijskom tržištu vlada sve veća neizvjesnost, postojeći poslovni modeli više ne donose željene rezultate, očekivanja korisnika rastu, a kompanije se suočavaju sa sve snažnijom i brojnijom konkurencijom, rečeno je na okruglom stolu o regionalnim trendovima u sektoru telekomunikacija, koji se održao u sklopu 8. konferencije Telekom Arena

'Dominantni igrači mogu preživjeti smanjivanjem investicija i redukcijom troškova, ali pitanje je kako će proći mali igrači', naglasio je Daniel Lenardić iz KPMG-a, govoreći o negativnim trendovima u telekom industriji obilježenim višegodišnjim padom prihoda u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, koje nije moguće nadomjestiti rastom prihoda u ostalim segmentima poslovanja.

'Rast prihoda zaustavljen je zbog utjecaja regulative, sve snažnije konkurencije, zasićenja tržišta i slabljenja lojalnosti potrošača', naglašava Lenardić, ocjenjujući da je tržište spremno za konsolidaciju. Osim spajanja i preuzimanja predviđa i nove oblike suradnje kroz zajedničke investicije i dijeljenje troškova.

Na poslovanje telekom operatera negativno djeluju i megatrendovi, među kojima Lenardić ističe promijenjeno ponašanje potrošača pod utjecajem recesije. 'Brzina prihvaćanja novih tehnologije je sve veća, ali potrošači više nisu spremni plaćati dodatne usluge', ističe Lenardić.

Telekom operateri operatori ubuduće će sve više prilike za rast prihoda tražiti u dodatnim uslugama vezanim uz širokopojasni pristup internetu poput 'cloud computinga', e-bankinga i sl.

Iako istraživanje KPMG-a pokazuje da su regionalni telekom operateri spremni prihvatiti sve veću regulativu, predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković smatra da rigidna regulativa Europske unije značajno otežava poslovanje. 'Europa ne shvaća promjene, stavlja regulaciju od prije pet godina, a svijet se mijenja', tvrdi Pejković.

Na upit o zaostajanju u inovacijama, Pejković smatra da zbog regulacije inovativnost u Europskoj uniji trpi. 'Pogotovo je to prisutno u zemljama u kojima se injekcijom isisava stotine milijuna eura', ističe Pejković, aludirajući na poseban porez na mobilnu telefoniju u Hrvatskoj.

O trendovima u telekom industriji Slovenije i BiH govorili su Ivo Švrljuga, predsjednik Uprave Tušmobila i Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telekoma.

U uvodnom dijelu konferencije Miljenko Krvišek, predsjednik Vijeća u HAKOM-u, prezentirao je program razvoja širokopojasnog interneta na područjima od posebne državne skrbi. Uz potporu Vlade od 100 milijuna kuna, programom bi se omogućio internet pristup školama, zdravstvenim i ostalim javnim ustanovama.

Miljenko Krivšek o programu razvoja širokopojasnog interneta