APSURDI U JADRANKAMENU

Radnici se stečaju raduju kao mala djeca

Bionic
Reading

Predsjednik uprave Jadrankamena iz Pučišća Vedran Vilović Trgovačkom sudu u Splitu u petak je podnio zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u toj tvrtki, čiji je račun blokiran od početka siječnja. Najveći proizvođač bračkoga kamena već dugo je paraliziran sukobom između sindikata i Uprave, a radnicima je zadnja plaća isplaćena za listopad

'Zahtjev za otvaranje stečaja logičan je slijed događaja. Odluka je u skladu sa zakonom, ali i jedina moguća jer nam je nestalo struje, nafte, motivacije i plaće', rekao je Vedran Vilović za Poslovni dnevnik

'Dali smo suglasnost Upravi da nakon 60 dana neprekidne blokade podnese zahtjev za stečaj. Naš NO pokušao je sve kako bi se izbjegao stečaj. Međutim, nakon što se tri godine gubilo po 20-ak milijuna kuna godišnje, a sve to zbog protivljenja Nezavisnog sindikata Jadrankamena planu restrukturiranja i njihova otvorenog priznanja da im je stečaj najprihvatljivija opcija, postalo je evidentno kako sindikat želi da dioničari nestanu iz društva pa da se onda Jadrankamen u dijelovima proda njihovim mentorima. S obzirom na djelovanje sindikata u svrhu pokretanja stečaja, podnesena je kaznena prijava', rekao je Nikola Kovačević, predsjednik NO Jadrankamena.

Na pitanje neće li otvaranjem stečaja najveću štetu pretrpjeti dioničari društva, Kovačević kaže: 'Dioničarima nije u interesu propast društva jer time gube sve, no štetu su trpjeli i do sada. U posljednjih godinu dana sindikat je držao Jadrankamen u štrajku 50 dana, a stopa bolovanja je 17 posto, što znači da svaki radnik nije u prosjeku radio 33 dana. Kada tome dodamo praznike, blagdane i godišnje odmore, ispada da se radilo 150 dana godišnje, s čime se ne može preživjeti', napominje Kovačević za Poslovni dnevnik.

Upitan za stav velikog dioničara Bruna Orešara, kaže da on 'ne sudjeluje u radu NO-a otkako je fizički napadnut na sastanku s radnicima u Pučišćima'. Stečaju, koji je pokrenula mrska im Uprava, najviše se raduju sindikalisti Jadrankamena. 'Zamolio sam Vilovića da podnese taj zahtjev jer ovako više ne možemo. Radujemo se stečaju kao mala djeca, konačno ćemo se riješiti Orešara, koji od klesara želi napraviti konobare, ali i dugova', rekao nam je Tonči Drpić, sindikalni lider Jadrankamena.