AKCIJA INSPEKTORATA

Dioki ide na sud zbog bonova, Konzum prebačen Liniću

09.03.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Državni inspektorat je zbog neisplate minimalne plaće u zakonom propisanim rokovima protiv Diokija podnio optužni prijedlog nadležnom sudu, a podnesen je i optužni prijedlog zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno i djelo prekršaja iz članka 28. Zakona o čeku. U postupku inspekcijskog nadzora kod Konzuma nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti ovog tijela, stoji u priopćenju inspektorata. No, što se tiče izdavanja bonova, podsjećaju da je to u nadležnosti Linićeva ministarstva

Državni inspektorat priopćio je kako je nakon obavljenih nadzora u tvrtkama Dioki i Konzum utvrdio kako je Dioki u posljednjih šest mjeseci radnicima nezakonito isplaćivao plaće ili dio plaća u Konzumovim bonovima. Plaća i naknada za rad moraju se isplaćivati u novcu, u bruto iznosu (čl. 84. st. 2. i 3. Zakona o radu), podsjećaju iz Inspektorata.

Inspekcijom u Diokiju je utvrđeno da je evidencija o radnicima i radnom vremenu vođena zakonito, te su plaće za kolovoz i rujan 2011. isplaćene u ugovorenom iznosu, u novcu. Za listopad 2011. su radnicima isplaćene plaće u ugovorenom iznosu, ali djelomično u novcu (u dva obroka), a dijelom u bonovima - 20. prosinca uručen im je Konzumov bon od 230, a 22. prosinca Konzumov bon od 500 kn. Bonovi su prikazani na RS obrascima kao plaća za listopad 2011. godinu.

Za studeni 2011. radnicima je isplaćeno 20% obračunate plaće, te su im 21. veljače uručeni bonovi Konzuma od 200 kn po radniku, a prikazani su na RS obrascima kao plaća za studeni 2011. (u bonovima isplaćeno ukupno 90.400,00 kn). Ostatak plaće nije isplaćen, a za prosinac 2011. i siječanj 2012. radnicima nisu isplaćene niti minimalne plaće, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Državni inspektorat je zbog neisplate minimalne plaće u zakonom propisanim rokovima protiv Diokija podnio optužni prijedlog nadležnom sudu, a podnesen je i optužni prijedlog zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno i djelo prekršaja iz članka 28. Zakona o čeku. Također su o tome obavijestili i Ministarstvo financija.

U postupku inspekcijskog nadzora kod Konzuma nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti ovog tijela, zaključili su u Inspektoratu.

No što se tiče legalnosti izdavanja Konzumovih bonova, podsjećaju da je to u ovlasti Ministarstva financija: 'O izdavanju i uporabi pisanih isprava (bonova) od strane Konzuma d.d., a koji služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga između dva poslodavca (u ovom slučaju između Diokija i Konzuma), obavijestili smo Ministarstvo financija kao stručnog nositelja izrade nacrta prijedloga Zakona o čeku, jer u tom nam dijelu nije dana nadležnost za postupanje.'

Iz Inspektorata poručuju da je nužna međusobna suradnja svih tijela državne uprave, pa i koordinacija inspekcijskih nadzora da bi se postojeći propisi djelotvorno provodili. 'Na temelju stvarnog iskustva naših inspektora u primjeni propisa znamo da je ključno poboljšati dio postojećih propisa kako bismo provedbom inspekcijskih nadzora doista mogli postići vjerodostojne učinke', zaključili su.

Iako je praksa plaćanja radnika u bonovima u Hrvatskoj toliko raširena da ih radnici prodaju putem oglasa, Ježićev Dioki je nakon MTČ-a, koji je također bio pred stečajem, jedina tvrtka koja je zbog toga poslana sucu za prekršaje.