TRGOVINA NA MALO

Iznenađenje: Građani troše više nego lani

06.03.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, trgovina na malo je u siječnju porasla realno za 1,9 posto u odnosu na siječanj 2011. godine, dok je nominalna godišnja stopa rasta iznosila 3,6 posto. Rast potrošnje građana je iznenađenje jer su makroekonomisti očekivali nastavak negativnog trenda i prosječni pad od 0,8 posto

Na mjesečnoj razini zabilježen je razmjerno snažan pad (od 22,2 posto realno, odnosno 22,6 posto nominalno), no takva su kretanja, objašnjavaju analitičari RBA, sezonskog karaktera i uobičajena su za siječanj u kojem je potrošnja značajno manja nego u blagdanskom prosincu.

'Uz blage godišnje stope rasta i snažan prethodni pad ne možemo govoriti o zamahu i oporavku maloprodaje. Nužan preduvjet za to je gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta. S jedne strane, u 2012. ne očekujemo rast gospodarstva, a posljedično ni rast zapošljavanja i realnih dohodaka. S druge pak strane, rast PDV-a na 25 posto i određena poskupljenja komunalnih usluga smanjit će raspoloživi dohodak. Zbog toga u ovoj godini očekujemo blagi pad trgovine na malo pa je upitno hoće li fiskalni učinak povećanja PDV-a biti u skladu s Vladinim očekivanjima', prognoziraju iz RBA.

Oporavak maloprodaje očekuju tek u 2013. godini.