KRIZA U SISKU

Nakon Pripuza i Pintarić traži pomoć Čačića

01.03.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Nakon što su zbog obustave isporuke struje, plina i vode s proizvodnjom prestale četiri tvrtke sa 140 zaposlenih u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, a slična sudbina bi moga zadesiti još 23 tvrtke, gradonačelnik Siska Dinko Pintarić zatražio je intervenciju Vlade

Američki CMC, koji se povukao iz željezare Sisak, obavijestio je gradonačelnika Pintarića da nije u mogućnosti osigurati distribuciju energenata tvrtkama u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni dodatnih 60 dana, dok se taj problem ne riješi.

Zbog toga je gradonačelnik Pintarić uputio pismo Vladi u kojem traži da izda nalog HEP-u i Plinacrou da preuzmu postojeći infrastrukturu i nastave distribuciju električne i toplinske energije te plina, dok bi gradska tvrtka Sisački vodovod preuzela vodovodnu i kanalizacijsku mrežu te nastavila opskrbu vodom.

Ako se taj problem ne riješi do kraja ovog mjeseca bez posla bi moglo ostati još 560 radnika.

CMC je u utorak poslije podne isključio struju, plin i vodu članicama C.I.O.S. grupe u vlasništvu Petra Pripuza u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, a s radom su zato morale prekinuti njihove četiri proizvođačke tvrtke sa 140 radnika

Situacija s neriješenom opskrbom energentima, kako su naveli iz C.I.O.S. grupe, rezultat je neriješenih imovinsko pravnih odnosa vlasnika nekretnina i priključaka na energente koji datiraju iz 1991. kada je započelo odvajanje pojedinih pogona iz bivše Željezare Sisak.

Iako su osnivane nove tvrtke nisu riješeni problemi oko prometnica, kanalizacije, opskrbe strujom, vodom i plinom. Distribuciju energenata obavljala je Željezara Sisak, nakon toga druge tvrtke te konačno CMC.