NAJSKUPLJA KOMPANIJA NA BURZI

Appleova vrijednost premašila pola bilijuna dolara

01.03.2012 u 14:07

Bionic
Reading

Tržišna vrijednost američkog tehnološkog diva Applea prvi je puta u srijedu premašila 500 milijardi dolara, čime je zacementirao poziciju najvrednije kompanije na svijetu.

Na kraju trgovanja u srijedu Appleova je dionica na Nasdaqu iznosila 542,44 dolara. To predstavlja nevjerojatni zaokret u odnosu na 1997. kada se poduzeće našlo na rubu bankrota a dionica mu je vrijedila samo 3,19 dolara.

Samo je šest američkih tvrtki dosada zabilježila tržišnu vrijednost veću od 500 milijardi dolara. Primjerice, naftni je div Exxon toliko vrijedio na tržištu u 2007. godini, dok je Microsoft nakratko u 2000. vrijedio 600 milijardi dolara.

Cisco Systems, Intel i General Electric također su dosegnuli tu vrijednost.

Popularnost iPada i iPhonea potaknula je rast Appleovih prihoda i dobiti po stopama rijetko viđen u kompaniji te veličine.

Analitičari predviđaju da bi Appleova dobit mogla u ovoj godini dosegnuti 40 milijardi dolara. To je više nego što većina tvrtki uspijeva ostvariti u stavci prihoda.

Kompanija se preporodila pod dirigentskom palicom Stevea Jobsa, koji je umro prošle godine. Uspjeh je postigla prvo u kategoriji računala, a potom su slijedili također megauspješni iPod, iPhone i iPad.