PAD OD 4,9 POSTO

U siječnju potonula industrijska proizvodnja

01.03.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Industrijska proizvodnja je u siječnju, prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježila razmjerno snažan pad od 4,9 posto godišnje, posebno ako se uzme u obzir bazni učinak, odnosno pad proizvodnje u siječnju 2011. za 6,7 posto

Na mjesečnoj razini također je zabilježen pad i to od 5,6 posto. Nastavak negativnih kretanja u industrijskoj proizvodnji rezultat je slabe domaće i inozemne potražnje, ali i niske konkurentnosti domaćeg gospodarstva, ističu analitičari Raiffeisena.

Godišnji pad proizvodnje zabilježen je u svim djelatnostima, najveći u energiji (-14,4 posto), a slijede trajni proizvodi za široku potrošnju (-9,5 posto) i kapitalni proizvodi (-6,9 posto).

Prerađivačka je industrija ostvarila pad od 4,6 posto godišnje, pri čemu najveći pad nastavlja bilježiti proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (-65,6 posto), čiji je udio u proizvodnji relativno nizak. Međutim, s obzirom na udio u strukturi proizvodnje, znatno nepovoljniji utjecaj ima kontinuirano i razmjerno snažno smanjenje proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda od 20,1 posto godišnje. te proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda (-10,5 posto).

Kod rudarstva i vađenja pad proizvodnje je iznosio 3,4 posto godišnje, uz negativan doprinos vađenja sirove nafte i prirodnog plina (-14,4 posto), koje bilježi pad gotovo neprestano već više od dvije godine. U kategoriji opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije pad je iznosio 14,5 posto godišnje.

Zbog razmjerno slabe domaće potražnje i usporavanja gospodarskog rasta na našim glavnim izvoznim tržištima te strukturnih slabosti i niske konkurentnosti, analitičari RBA u 2012. očekuju nastavak pada industrijske proizvodnje od oko dva posto.