SPOR OKO KOLEKTIVNOG

Radnici Croatia Airlinesa idu u jednodnevni štrajk

29.02.2012 u 17:06

Bionic
Reading

Predstavnici Koordinacije sindikata Croatia Airlinesa najavili su na današnjoj konferenciji za novinare štrajk upozorenja zbog odbijanja poslodavca da prihvati sindikalne zahtjeve tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru, dok su iz Uprave te tvrtke priopćili da najavljeni štrajk smatraju činom ucjene na štetu dugoročnih interesa cijele kompanije i svih zaposlenika

Po najavama predstavnika koordinacije, u kojoj su zastupljena četiri od šest sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu, štrajk bi se trebao održati od četvrtka, 8. ožujka u šest sati, do petka, 9. ožujka u šest sati, ili do odluke štrajkaškog odbora o prestanku štrajka.

Tijekom štrajka odvijalo bi se 80 posto letova, a 20 posto bilo bi obustavljeno

Predstavnici koordinacije tvrde da su upravi predočili minimalne zahtjeve koji se odnose na zadržavanje prava iz postojećeg kolektivnog ugovora koji prestaje važiti 31. ožujka ove godine

Zatražili su i ukidanje odluka koje po njihovom mišljenju utječu na sigurnost letova i prestanak zapošljavanja preko vanjskih agencija. Među zahtjevima sindikata su i sređivanje sustava napredovanja unutar tvrtke.

Sindikati tvrde da zbog štrajka tvrtka neće trpjeti komercijalnu štetu nego da su moguće čak i uštede, jer je dnevni gubitak Croatia Airlinesa na nerentabilnim letovima prosječno 100 tisuća eura.

Za to odgovornom drže upravu na čelu sa Srećkom Šimunovićem te smatraju kako je on dokazao da ne može izvući tvrtku iz lošeg stanja.

Uprava Croatia Airlinesa pak u današnjem priopćenju ističe da je detaljnom analizom utvrđeno kako bi prihvaćanje sindikalnih zahtjeva kompaniju u 2012. stajalo gotovo 18 milijuna kuna, dok bi se u 2013. taj iznos popeo na 22,5 milijuna kuna

Uprava tvrdi da se dio sindikata, čiji su zahtjevi inicijalno iznosili čak 127 milijuna kuna, izravno suprotstavlja težnjama Croatia Airlinesa da postane profitabilna kompanija.

Poslodavac je, kažu u upravi, tijekom kolektivnih pregovora nudio zadržavanje prava iz postojećeg kolektivnog ugovora bez ikakvih smanjivanja prava, a manji dio iznimaka odnosio se isključivo na poštivanje zakonskih propisa.

Uprava drži da, imajući na umu aktualni gospodarski trenutak, stanje u civilnom zrakoplovstvu i trenutna prava zaposlenih, zahtjeve dijela sindikata nije moguće ispuniti, a najavljeni štrajk smatra ucjenom kako bi se ostvarili osobni interesi na štetu dugoročnih interesa cijele kompanije i svih zaposlenika.

Najavljeni jednodnevni štrajk upozorenja po računici uprave uzrokovat će gotovo 200 tisuća eura štete, a šteta od ponovnog uspostavljanja redovitog reda letenja bit će i veća.

Radnici Croatia Airlinesa idu u jednodnevni štrajk