BDP PAO 2,8 POSTO

Slovensko gospodarstvo ušlo u recesiju

29.02.2012 u 15:04

Bionic
Reading

Slovenski BDP u zadnjem kvartalu 2011. godine smanjen je za 0,7 posto u odnosu na drugi kvartal, a u odnosu na zadnji kvartal 2010. godine realno za čak 2,8 posto, objavio je u srijedu slovenski statistički zavod ocjenivši da je slovensko gospodarstvo u recesiji

Na svojim internet stranicama Zavod za statistiku najnovije podatke naziva potvrdom da je slovensko gospodarstvo zapravo već u recesiji do koje po definiciji dolazi ako bruto nacionalni proizvod doživi pad u dva uzastopna tromjesečja.

Prema prvoj statističkoj procjeni, slovenski BDP u zadnjem kvartalu lani bio je za 2,8 posto manji nego u zadnjem kvartalu 2010. godine. Realni pad BDP-a u cijeloj 2011. procjenjuje na 0,2 posto iako je nominalno, po tekućim cijenama, porastao za 0,6 posto.

Do pada BDP-a u zadnjem kvartalu prošle godine došlo je u prvom redu zbog neočekivano velikog pada potrošnje na svim razinama. Doduše, izvoz roba i usluga porastao je u tom razdoblju za 3 posto u odnosu na zadnji kvartal 2010. godine, ali je ukupna domaća potrošnja u istom razdoblju pala za 4,4 posto.

Najveći pad u segmentu domaće potrošnje zabilježile su investicije koje su smanjene za 12,3 posto, potrošnja države smanjena je za 2,6 posto, dok se za 1,8 posto smanjila potrošnja građana, odnosno domaćinstava.