MEĐU NAJBOLJIMA I ŠESTAN BUSCH

Omco Croatia dobitnik Zlatne kune za veliku tvrtku

28.02.2012 u 22:10

Bionic
Reading

Tvrtka Omco Croatia iz Huma na Sutli proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je večeras dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2011. godini

Omco Croatia bavi se proizvodnjom alata za izradu staklene ambalaže, u čemu je vodeća europska i jedna od najvećih svjetskih tvrtki. Od 1997. godine u sastavu je grupe Omco International sa sjedištem u Belgiji. Više od 97 posto proizvodnje Omco Croatia izvozi.

Nagrade Zlatna kuna dodijeljene su i najboljoj maloj i srednjoj tvrtki, kao i najboljoj banci i osiguravatelju.

Najbolja mala tvrtka je Šestan Busch iz Preloga, proizvođač antibalističkih kaciga i druge vojne opreme, a u kategoriji srednjih tvrtki Zlatnu kunu osvojila je tvornica dječje hrane Vivera iz Gline.

Najboljom bankom proglašena je Erste&Steiermärkische Bank, a najboljim osiguravajućim društvom Euroherc

Zlatnu kunu za inovaciju dobio je Boris Balać, direktor i vlasnik tvrtke INTECO, za autonomni robot za hidrodinamičku obradu betonskih i metalnih površina.

Nagrada za životno djelo pripala je akademiku Vladimiru Ibleru, umirovljenom profesoru na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji se tijekom karijere posebno posvetio izučavanju međunarodnog javnog prava i diplomatske povijesti, a bio je i tajnik Industrijske komore u Zagrebu.

Zlatnu kunu za velike tvrtke uručio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je upozorio da je Hrvatska danas na 80 posto industrijske proizvodnje iz 1990. godine.

Najavljujući aktivnosti Vlade u popravljanju takva stanja, rekao je da su najveći investicijski potencijali u energetici i proizvodnji hrane, sektorima u kojima je Hrvatska izraziti uvoznik.

Od 2008. do 2011. godine državna potrošnja je, prema njegovim riječima, usporedo s padom BDP-a nominalno ostala ista, zbog čega su znatno pale investicije. Rekao je kako Vlada kani nizom projekata kao što su obnova elektroopskrbne mreže, škola, bolnica, zatvora i vojnih skladišta, potaknuti investicije. Vlade, kako je rekao, mora podići razinu javnih investicija za 50 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević kazao je kako je za Hrvatsku najvažnije definirati nacionalnu razvojnu strategiju uz korištenje geostrateških prednosti Hrvatske kao jednog od glavnih koridora između Europe i svijeta.

Na svečanosti dodjele zlatnih kuna, dodijeljene su i četiri novčane potpore zaklade "Izvorno hrvatsko" za projekte čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova dobrog imidža na domaćem i inozemnom tržištu.

HGK je dodijelila i novih 8 prava na upotrebu znaka "izvorno hrvatsko" te 7 prava na upotrebu znaka "Hrvatska kvaliteta".