VLASNIK EMPORIONA

Vojković: Pitanje je koliko nam je ZAMP isplativ

Bionic
Reading

'Istina je da je Emporion 2004. dobio 16,7 milijuna kuna, a sada dobivamo možda i dvadesetak posto više, ali Babić ne spominje da Emporion zbog poslova sa ZAMP-om angažira oko stotinu stalno zaposlenih ljudi, niti mu je jasan obim rada. Pitanje je koliko nam je taj posao isplativ', komentirao je za Poslovni dnevnik poslovanje sa ZAMP-om vlasnik Emporiona Marko Vojković.

Marko Vojković je potvrdio Poslovnom dnevniku da Emporion surađuje sa ZAMP-om na temelju natječaja iz davne 1992., no tvrdi da se ugovor od tada često mijenjao, uvijek na štetu njegove tvrtke.

Emporionu je samo 2004. isplaćeno 16,7 milijuna kuna, što je te godine bilo blizu 25 posto ukupnog budžeta ZAMP-a, koji je iznosio oko 70 milijuna kuna. Na troškove poslovanja konstantno otpada oko 25 posto prihoda ZAMP-a, a kako su oni u međuvremenu narasli na 100 milijuna kuna, ispada da je Emporion samo u 2010. dobio novih 25 milijuna kuna, no Marko Vojković kaže da nije baš tako.

Iz godišnjih izvješća ZAMP-a vidljivo je da nisu svi članovi zadovoljni angažiranjem Emporiona, pa su 2010. članovi NO ZAMP-a predvođeni Davorom Bobićem postavili pitanje isplativosti najma poslovnog prostora u kojem djeluje ZAMP, te dotaknuli mogućnost kupnje vlastitog prostora. 'Obrazloženo im je da troškove najma prostora sukladno ugovoru snosi tvrtka Emporion. Također je napomenuo da je s partnerima u Emporionu ispregovarano postupno smanjenje troškova zaštite, u što je uključen i najam prostora ', navodi se u izvješću.

Činjenicom da četvrtina prihoda odlazi Vojkovićevoj tvrtki nije se mirio niti predsjednik prijašnjeg NO ZAMP-a Zrinko Tutić, koji je još na Skupštini održanoj 2008. postavio pitanje isplativosti zakupa poslovnog prostora u kojem djeluje ZAMP,. 'Članovi NO-a predlažu izradu studije o isplativosti ulaganja u vlastiti prostor, temeljem kojeg bi se donijela odluka o najpovoljnijoj varijanti', navodi se u godišnjem izvješću ZAMP-a iz 2008. Studija je napravljena, no ispostavilo se da 'ne postoji mogućnost ozbiljnijeg razmišljanja o kupnji ili izgradnji vlastitog prostora, a samim time je i ove godine plaćen visoki zakup poslovnog prostora'.

Na upit Poslovnog dnevnika zašto ne raspisuju javne natječaje za poslove i usluge čija je godišnja vrijednost dosegla 25 milijuna kuna, iz ZAMP-a nisu odgovorili. Nisu dali ni podatak koliko je novca ZAMP ukupno isplatio Emporionu, niti čijom je odlukom tolike poslove oko ZAMP-a dobila Vojkovićeva tvrtka. 'Tvrtka Emporion nije naš ekskluzivni partner. Ta tvrtka za ZAMP obavlja dio tehničkih, administrativnih, knjigovodstvenih i drugih pomoćnih poslova', kažu u ZAMP-u.

Neki od upućenih smatraju da se u Emporion nije puno diralo jer su od 2004. do 2008. u Predsjedništvu ZAMP-a sjedili Sanda Vojković Smiljanić, sestra Marka Vojkovića i sadašnja ravnateljica glazbene proizvodnje na HRT-u, te Ivo Josipović, s kojim se vlasnik Emporiona prošlog ljeta prošetao po zagrebačkoj špici.