PREKID PROIZVODNJE

Ina proglasila 'višu silu' u Siriji

27.02.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Poštujući Vladinu odluku o provođenju sankcija protiv Sirije, Ina je obavijestila sirijsku nacionalnu naftnu kompaniju General Petroleum Company (GPC) da zbog nastupanja 'više sile' privremeno napušta sve poslovne aktivnosti u toj zemlji

Temeljem Odluke Vlade RH, ali i ukupne sigurnosne situacije u Siriji, Ina nije u mogućnosti nastaviti svoje redovne poslovne aktivnosti u Siriji zbog razloga koji su izvan kontrole kompanije. Stoga su se ispunili uvjeti predviđeni gore spomenutim Ugovorima o proglašenju 'više sile', odnosno o privremenom obustavljanju svih poslovnih aktivnosti u Siriji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti 'više sile', stoji u priopćenju Ine.

Viša sila je pravni institut previđen ugovorom koji omogućuje suspenziju ili privremenu obustavu obveza i aktivnosti po ugovoru uslijed događaja koji su izvan kontrole ugovornih stranaka poput poplave, potresa, pobune, nemira, ratnog stanja i sl.

Pozivanje na višu silu je regularan mehanizam koji ne znači raskid ugovora i automatski izlazak iz projekta. Radi se o zaštitnom mehanizmu za ugovorne strane, ukoliko su nastupile nepredviđene okolnosti, kako bi se po proteku predmetnih okolnosti moglo nastaviti s izvršavanjem ugovora bez štetnih posljedica po ugovorne strane.

S obzirom da je gotovo cjelokupna dobit Ine, koja je u prošloj godini iznosila 2 milijarde kuna, dolazila iz Sirije, u ovoj godini mogu se očekivati znatno slabiji poslovni rezultati. U Ini pak naglašavaju da su u poslovnom planu 'konzervativno' procijenili prihode iz Sirije te da izostanak prihoda neće ugroziti realizaciju drugih planiranih investicijskih projekata za ovu godinu.

'Sirija je jedan od Ininih najznačajnijih projekata. No zbivanja u toj zemlji već dulje vrijeme utječu na redovite poslovne aktivnosti i mogućnost naplate naših potraživanja. Cilj je ove odluke očuvati Inina ugovorna prava i obveze i u potpunosti se pridržavati Odluke Vlade RH', poručio je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott.