RASPRAVA U SABORU

Novi porezni zakoni uništit će jedinice lokalne samouprave?

22.02.2012 u 19:05

Bionic
Reading

Franjo Lucić (HDZ) ocijenio je u pojedinačnoj raspravi u Hrvatskom saboru da će jedinice lokalne samouprave, poput Pleternice gdje je gradonačelnik, pretrpjeti štetu jer se izmjenama poreznih zakona zadire u njihove proračune

Rekao je da zasad mogu funkcionirati bez potpora iz državnog proračuna i da očekuju novac iz strukturnih fondova EU-a, ali je izrazio bojazan 'da će takvim postupanjem vlade doći do samouništenja'. Zvonko Milas (HDZ) također smatra da će jedinice lokalne samouprave još više osiromašiti i postati ovisne o centrima moći.

'Ni izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samuprave ni ostali zakoni ne mogu pridonijeti boljitku regija već dovesti do gospodarskog sloma pa i jedne cijele regije, Slavonije, i do jačanja ozbiljnih socijalnih tenzija', ocijenio je Milas.

Njihov stranački kolega Božidar Kalmeta također smatra kako je očito da teret povećanja neoporezivog dijela snose i jedinice lokalne samouprave. Ipak, dodaje, dobro je da je ministar financija bivši gradonačelnik jer inače ne bismo imali izmjene o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, uz sve mane i nedostatke tog zakonskog prijedloga.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da se tim zakonskim prijedlogom ublažavaju posljedice promjena Zakona o dohotku, a iz rasprave se, kako napominje, stječe dojam da se time smanjuju izvorni prihodi jedinica lokalne samouprave. Naveo je i da će se izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave njima osigurati preko 193 milijuna, dok će negativni efekti povećanja neoporezivog dijela biti 160 milijuna.

HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin pak smatra da će porezni zakoni biti najopterećujući za najsiromašnije, brdsko-planinska područja i otoke. Male i siromašne općine, dodaje Lovrin, možda neće moći funkcionirati što je na tragu Plana 21 s tim da će općine staviti u takvu situaciju da zaista i bankrotiraju. Pozvala je koalicijsku vladu da nešto od PDV-a podijeli i s jedinicama lokalne samouprave.

Ministar Linić napomenuo je kako se razmišlja o cjelovitim izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, kojima će utjecati na poreze na dohodak, dobit i imovinu, a SDP-ovi zastupnici su kolegama iz HDZ-a poručili kako je to mjera 'da se ispravi što su oni pokvarili'.