290 IZLAGAČA IZ 27 ZEMALJA

Otvoren zagrebački sajam nautike

22.02.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren 21. zagrebački sajam nautike na kojem do 26. veljače sudjeluje 290 domaćih i stranih izlagača iz 27 zemalja

Otvarajući sajam pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Nikola Mendrila rekao je kako interes za sve vrste nautičkog turizma raste. Prema podacima koje je iznio, Hrvatsku je lani posjetilo 60 tisuća stranih jahti i brodica, što je povećanje od tri posto u odnosnu na godinu ranije, a na njima je bilo 322 tisuće nautičara odnosno pet posto više nego 2010.

U Hrvatskoj su, kaže Mendrila, registrirane 1.583 čarter tvrtke, a u lukama nautičkog turizma prošle godine je bilo više od 340,6 tisuća čarter gostiju, što je 4,5 posto više u odnosu na godinu prije. U Hrvatskoj je, dodaje, registrirano 1.855 jahti i 125 tisuća brodica.

Mendrila je najavio da ove godine neće biti promjena propisa koji se odnose na nautički turizamniti povećanja naknada koje za nautički turizam propisuje država.

Kaže da je u pripremi novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim će se predložiti jednostavniji postupci za dodjelu koncesija na pomorskom dobru te pojačati zaštita pomorskog dobra, novi model upravljanja lukama, pojačani nadzor, način rješavanja imovinskih odnosa na pomorskom dobru, a sve u cilju daljnje gospodarske valorizacije pomorskog dobra.

Na Zagrebačkom sajmu sudjeluju gotovo svi domaći mali brodograditelji. U četiri sajamska paviljona posjetitelji mogu vidjeti novitete i zanimljivosti u svim segmentima nautičke proizvodnje - plovila raznih vrsta, brodske i vanbrodske motore, opremu za ronjenje, ribolov i jedrenje te odjeću i obuću za nautičare.

Ove godine na sajmu je manje luksuznih i vrlo skupih plovila, izloženo je više od sto manjih plovila, od čega nekoliko premijera.

Kao posebna atrakcija ističe se premijera glisera Four Winns S 215 nove generacije koji je proglašen europskim motornim brodom godine 2012. Od hrvatskih premijera izloženi su gliseri Atlantic i Big Foot.

Tu su i bazeni s izloženim brodovima u vodi te 115 godina star drveni leut koji je prošao gotovo sva europska mora.

Zagrebački sajam nautike pratit će više stručnih skupova među kojima okrugli stol Nautika u Hrvatskoj pod zastavom Europske unije te skup pod nazivom Uspješno poslovanje hrvatske pomorske industrije i nautičkog turizma.