UNATOČ OPERATIVNOM GUBITKU

Ericsson NT: Dividenda 170 kuna po dionici

22.02.2012 u 09:21

Bionic
Reading

Pad knjiženih narudžbi za 11 posto, smanjenje prihoda od prodaje za 4 posto, znatno slabija bruto marža i operativni gubitak od 12 milijuna kuna glavni su pokazatelji poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prošloj godini. Unatoč negativnim trendovima, dioničarima će biti isplaćena dividenda od 170 kuna po dionici

'Negativni trendovi u gospodarstvu u potpunosti su se odrazili na ICT industriju, a to se posebno odnosi na usporavanje i smanjenje kapitalnih investicija telekom operatera te manje izdvajanje države u infrastrukturne projekte na području ICT-a', prokomentirala je predsjednica Uprave Gordana Kovačević slabije poslovne rezultate u prošloj godini.

Prihodi od prodaje iznosili su 1,16 milijardi kuna, što je 4 posto manje u odnosu na lani. Pozitivan utjecaj na kretanje prihoda imao je rast prodaje od 31 posto na tržištima BiH, Crne Gore i Kosova, dok su negativne efekte na prihod imali pad prodaje na domaćem tržištu od 21 posto i smanjenje prodaje na tržištu Zajednice Neovisnih Država od 37 posto.

Pad prihoda pratio je i značajan pad bruto marže (sa 17 posto na 12,2 posto), što je, prema riječima Gordane Kovačević, rezultat drugačijeg miksa proizvoda i izuzetnog pritiska na cijene na svim tržištima. Naglasila je i problem otkazivanja i odgađanja realizacije pojedinih poslova za koje su potpisani ugovori.

Neto dobit je ipak porasla za 16,3 posto (na 28 milijuna kuna), zahvaljujući dobiti od financijskih aktivnosti od 34,3 milijuna kuna.

Unatoč slabijim prihodima i osjetnom padu novčanog tijeka, ukupna novčana sredstva, uključujući financijsku imovinu, na kraju 2011. iznosila su 593,5 milijuna kuna, što omogućuje isplatu visoke dividende. Uprava i Nadzorni odbor predlažu isplatu 170 kuna po dionici (20 kuna manje nego 2010. godine), odnosno ukupno 226 milijuna kuna. Dividenda će biti isplaćena jednokratno nakon odluke glavne skupštine.

Komentirajući poteze nove Vlade, Kovačević je izrazila nadu da će nova državna administracija povećati poticaje za istraživanje i razvoj te intenzivirati ulaganja u ICT projekte. 'U Hrvatskoj se na istraživanje i razvoj izdvaja samo 0,7 BDP-a, dok u razvijenim zemljama i nekim zemljama u razvoju ta izdvajanja premašuju 3 posto BDP-a', rekla je Kovačević, dodajući da je kompanija predložila Vladi različite modele poticaja prema iskustvu drugih zemalja i ulaganje u čitav niz projekata važnih za društvo u cjelini.