BAČIĆ KRITIZIRA PRORAČUN

'Od investicija u javnom sektoru neće biti ništa'

20.02.2012 u 22:26

Bionic
Reading

Zastupnik HDZ-a Branko Bačić ocijenio je kako proračun za 2012. nije na tragu onoga što je predvidio program nove vlade te da od najavljenih projekata i investicija u javnom sektoru od osam milijardi kuna 'neće biti ništa' najavivši da će HDZ, uz ostalo, podnijeti amandman za nastavak gradnje Pelješkog mosta

Bačić napominje da za većinu projekata nije izrađena projektna dokumentacija niti su izdane građevinske dozvole, pa ga, kako naglašava, žalosti činjenica što vlada odustaje od projekta za koji postoji građevinska dozvola i potpisani su ugovori s hrvatskim izvođačima, a riječ je o Pelješkom mostu.

Podsjetio je da je prošla vlada lani utvrdila novu, sporiju dinamiku izgradnje Pelješkog mosta do kraja 2018., a u ovoj godini bi trebalo osigurati 330 milijuna kuna.

Na taj bi se način pokrenulo posrnulo gospodarstvo, u prvom redu građevinski sektor te omogućio veći angažman brodogradilišta jer je za izgradnju mosta potrebno oko 50 tisuća tona čelika, navodi Bačić.

Pelješki most
je, naglašava, povijesni, prometni i gospodarski projekt i zato će, najavio je, među ostalim HDZ-ovim amandmanima biti i onaj da Hrvatske ceste osiguraju sredstva za njegovu izgradnju.

Smatra da će se odustajanjem od tog projekta poslati jasna poruka javnosti Dubrovačko-neretvanske županije da će ostati prometno izolirana idućih 15-20 godina.

Mladen Marelić (SDP) odgovorio mu je da su iz HDZ-a sami obećali da će most biti dovršen do 2015., a da do danas 'nisu napravili ništa', a i Damir Rilje (SDP) navodi kako sada za to nema novca 'ukoliko se nećemo dodatno i ponovno zadužiti'.

Božidar Kalmeta (HDZ) najavio je HDZ-ov amandman i za tzv. projekt A3 jer smatra da bi bilo dobro planirati nešto novca za to budući da Europska investicijska banka odmah daje još toliko. Kad je riječ o Hrvatskim željeznicama, Kalmeta kaže da su u tri godine smanjili dotacije za više od milijardu kuna te izrazio bojazan da daljnje smanjenje neće biti održivo za HŽ.

Podsjetio je i da su rebalansima proračuna u 2009. smanjeni proračunski rashodi pa zato ne stoji tvrdnja da je proračun za 2012. prvi koji je smanjen.

'Rashodi su precijenjeni, a prihodi podcijenjeni i to će rezultirati rebalansom', smatra Darko Milinović (HDZ) procjenjujući da će za zdravstvo 'faliti' 3,5 do četiri milijarde kuna pa se pita neće li se valjda morati prodavati dionice Plive da bi se ti dugovi podmirili.

Nakon rasprave još nekolicine zastupnika, ostali prijavljeni za večerašnju raspravu, od rasprave su odustali. Potpredsjednik Nenad Stazić je tijekom večeri na sjednici izvijestio kako je dogovorena mogućnost da se amandmani na proračun mogu podnositi i sutra do 10 sati budući da će plenarna sjednica započeti u utorak u podne.

Ministar financija Slavko Linić zaključno je poručio oporbenim zastupnicima kako se koncepcijski ne moraju slagati, ali i naglasio da je bitka za smanjenje tereta nad gospodarstvom važna, kao i otvaranje javnog sektora ka investiranju te rezanje rashoda jer je, ocijenio je, potrošnja zadnjih godina postala nekontrolirana. "Evidentno je da će ova godina biti godina reformi", rekao je, uz ostalo, Linić.

Zastupnici su kratko raspravili i konačni prijedlog zakona o izvršenju državnog proračuna za 2012. uz napomenu da se, po novom, Vladi daje ovlast da samostalno preraspodjeli do pet posto proračunskih izdataka, a za sve iznad toga morat će tražiti potporu Sabora, što dosad nije bio slučaj.

Sabor je za večeras završio zasjedanje.