POLITIČKO KADROVIRANJE

Uzalud HEP-u svi magistri i doktori kad niti jedan nije Čačićev čovjek

Bionic
Reading

Podjela državni tvrtki među koalicijskim partnerima je pri kraju. Uz Janaf HNS će u svoje ruke dobiti HEP i Plinacro, čime se ispunila želja Radimira Čačića da kontrolira čitav državni energetski sektor. SDP-ovci će upravljati autocestama, željeznicom, šumama i vodama. Čini se da je IDS-u pripala samo tvrtka Hrvatske ceste iako još nije jasno hoće li se mijenjati čelništvo Hrvatske lutrije, Hrvatske pošte i ostalih manjih javnih poduzeća

Najviše kontroverzi moglo bi izazvati instaliranje HNS-ovca Zlatka Koračevića na mjesto predsjednika Uprave HEP-a. Ako je vjerovati pisanju Večernjeg lista, to je gotova stvar, s tim da će mu u Upravi društvo praviti Osječani Tomislav Šerić i Zvonko Ercegovac, navodno bliski HNS-u.

Koračević je 57- godišnji inženjer strojarstva iza kojeg su dosad funkcije načelnika općine Bednja i saborskog zastupnika od 2005. do 2008. godine. Na Markov trg je dospio kao zamjena za Čačića.

Prije politike Koračević je radio u drvnoj industriji i iz tog razdoblja prati ga afera vezana za tvornicu stolica Lepa iz Lepoglave. Dok je bio njezin direktor tvrtka je otišla u stečaj, da bi je zatim Koračević s partnerima otkupio. Međutim, Državna revizija je 2004. utvrdila kako su Lepu Koračević i prijatelji kupili njezinim vlastitim novcem

Lepa je nekoliko godina poslovala uspješno, da bi 2008. opet otišla u stečaj, nakon čega ju je kupila tvrtka u vlasništvu Koračevićeva brata

Od optužbi Koračević se dosad branio tvrdnjama da mu se podmeće iz političkih razloga te da nema riječi o kriminalu jer nije prekršen Zakon o privatizaciji s obzirom na to da tvrtka nije bila privatizirana, već kupljena u stečaju.

I bez tog 'kostura iz ormara' Koračević u HEP-u neće imati lagan posao da uvjeri radnike kako je on pravi čovjek da vodi jednu od najvažnijih državnih tvrtki, i to u trenutku kad se od nje očekuje da bude predvodnik investicija u energetskom sektoru

'Koračevića niti poznam niti znam kakve su njegove kvalitete. Ali postavlja se pitanje je li direktor tvrtke koja je završila u stečaju, bivši načelnik općine Bednja i bivši saborski zastupnik dovoljno kompetentan da vodi tvrtku kao što je HEP. U sljedeće dvije-tri godine on će morati učiti hodati po HEP-u kako ga ne bi ubila struja!', kaže Dubravko Čorak, predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata.

Čelniku najvećeg sindikata u HEP-u nije jasno kako da se među 2.200 visoko obrazovanih djelatnika HEP-a, među kojima je 180 magistara i doktora znanosti, nije mogao naći niti jedan dovoljno sposoban da upravlja tvrtkom.

HEP-ovi sindikati, inače, već godinama ponavljaju kako su protiv političkog kadroviranja i dovođenja stranačkih poslušnika na menadžerske pozicije u HEP. Ali kako ih nije slušao HDZ, tako ih sad ne zarezuje niti Kukuriku koalicija

Za imenovanje čelnih ljudi državnih tvrtki putem javnog natječaja zalaže se i Mijat Stanić, predsjednik najjače sindikalne organizacije u Hrvatskim autocestama (HAC). Tvrtka koja je zadnjih godina postala sinonim za korupciju u igri moći dopala je pod SDP-ove skute.

Prema pisanju Večernjeg lista, Vlada će na njezino čelo imenovati Dražena Guština, navodno favorita Slavka Linića. Za razliku od Koračevića, Guštin ima menadžerskog iskustva jer je u HAC-u bio direktor sektora održavanja od 2001. do 2004. kad je smijenjen dolaskom HDZ-a na vlast.

'Protiv sam političkih imenovanja u javnim poduzećima, ali barem što se tiče HAC-a smatram da smo imali sreće jer se radi o dobrom izboru. Guštin je vrhunski odradio svoj posao kad je bio direktor. Osim toga, taj posao je 2001. dobio putem javnog natječaja', ističe Stanić, koji se nada da će se obistiniti i najave da se u tvrtku vraća, i to u Nadzorni odbor, Stanko Kovač, prvi predsjednik Uprave HAC-a. Njih dvojica, smatra Stanić, bili bi idealna kombinacija.

Osim HAC-a SDP će, saznaje Večernji list, voditi i Hrvatske željeznice, i to preko Renea Valčića. Na čelo Uprave Valčić dolazi kao čovjek iz HŽ-a, a dragocjeno iskustvo stekao je za Vlade Ivice Račana kad je od 2000. do 2004. bio zamjenik predsjednika Uprave HŽ-a Marijana Drempetića.

Prijatelj SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine Ivan Pavelić imenovan je krajem siječnja čelnim čovjekom Hrvatskih šuma iako u šumarskom sektoru nikad nije radio. I Hrvatske vode trebale bi dobiti 'crvenog' predsjednika Uprave. U toj priči spominjao se Zvonimir Mršić, ali njemu je draža Podravka pa se traži novo ime.

Osim Janfa i HEP-a HNS će zagospodariti i s Plinacroom. Večernji piše kako će novi članovi Uprave biti narodnjacima bliski Mladen Antunović, Zoran Kopić i Ratimir Orešković, s tim da Antunović ima najviše šanse da sjedne u čelnu fotelju.

Trećem po snazi članu vladajuće koalicije, IDS-u, najvjerojatnije će pripasti tvrtka Hrvatske ceste. Kao najizgledniji kandidat za predsjednika Uprave spominje se bivši porečki dogradonačelnik Edo Kos