EKONOMSKO VIJEĆE

Rasprava o smanjenju parafiskalnih nameta

17.04.2009 u 13:27

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Ekonomsko vijeće upoznato je s Registrom državnih potpora i Registrom vrsta i zakonskih osnova za naplatu 245 neporeznih prihoda. Vijeće je zaključilo da će u suradnji s HUP-om i ministarstvima predložiti konkretna rješenja mogućeg smanjenja pojedinih neporeznih davanja

Registar državnih potpora predstavlja početni korak u izradi pregleda primatelja državnih potpora i polaznu osnovu za planiranje i provedbu učinkovite politike potpora.

U drugom dijelu sjednice predstavljen je Registar vrsta i zakonskih osnova za naplatu 245 neporeznih prihoda od kojih se pretežiti dio odnosi na prihode općina, gradova i izvanproračunskih korisnika.

Vijeće je primilo na znanje informaciju o Registru te je predložilo da Ministarstvo financija i Hrvatska udruga poslodavaca utvrde prioritete a zatim s pojedinim resornim ministarstvima i korisnicima analiziraju fiskalne učinke i predlože konkretna rješenja mogućeg smanjenja pojedinih neporeznih davanja.

Ekonomsko vijeće smatra da obje teme predstavljaju početak trajnog zadatka kojeg je cilj rasterećenje poslovnog sektora od dijela neporeznih opterećenja kako bi se povećala konkurentnost gospodarstva na domaćem i vanjskim tržištima.