NAKON SASTANKA S MINISTROM

Mljekari ipak pristali na deblokadu Dukata i Sirele

16.02.2012 u 20:46

Bionic
Reading

Nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, mljekari su pristali odblokirati Dukat i Sirelu, kako bi cisterne te mliječne industrije mogle pokupiti mlijeko koje zbog prosvjeda nije otkupljivano već tri dana

Kako piše Večernji list, u petak će se održati i sastanak s mljekarama na kojemu će se odlučiti hoće li se litra mlijeka i dalje obračunavati prema tromjesečnom prosjeku EU25, prema kojemu je u siječnju iznosila 2,66 kuna, ili će biti 40 lipa niža kako su jednostrano odlučili iz Dukata. Ministar Jakovina u petak navečer je kazao kako pokušava razumjeti i jedne i druge. Razumije da je i mliječna industrija u teškoćama, ali ne vidi razloga za jednostrani prekid promemorije iz 2009. kojom se mljekarima garantira prosječna cijena EU.

Međutim, njegovo ministarstvo, objašnjava, može biti samo moderator koji će pomoći u iznalaženju kompromisa između proizvođača i prerađivača mlijeka. Dogovoreno je kako će Dukat od kooperanata otkupiti sve nagomilane zalihe proteklih dana, a sukladno praksi EU mljekare i udruge proizvođača morat će naći zadovoljavajuće rješenje za obje strane.

Apel Dukata

Zbog blokade Sirele i Dukata, čime je onemogućen otkup mlijeka i pričinjene višemilijunske štete čitavom poslovnom sustavu te njihovim kooperantima, iz mliječne industrije Dukat u četvrtak navečer uputili su apel prosvjednicima, koji većim dijelom i nisu njihovi kooperanti, da im omoguće prikupljanje mlijeka. Tvrde kako Sirela, Dukat i KIM Mljekara Karlovac predstavljaju povezani sustav mljekara Dukata, koji je blokiran već tri dana, otkad je započela blokada bjelovarske Sirele.

No, unatoč zaključcima mljekara i proizvođača mlijeka donesenim u Ministarstvu poljoprivrede, kojim je potvrđeno od strane mljekara, pa tako i Dukata, da će se s proizvođačima mlijeka pregovarati o uvođenju novog modela izračuna otkupne cijene mlijeka, prosvjedi i blokade mljekara se, tvrde, i dalje nastavljaju.