MINISTAR JAKOVINA

'Problemi mljekara neće se riješiti na ulici'

16.02.2012 u 19:52

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, nakon što je dio predstavnika proizvođača mlijeka poslijepodne ispred Ministarstva prolio mlijeko, izjavio je kako se probleme mljekara ne smije rješavati na ulici, već isključivo argumentirano za stolom

Jakovina je ponovio kako je jučer na sastanku Savjeta za mlijeko napravljen pomak, gotovo se došlo do kompromisnog rješenja, no nažalost neki predstavnici udruga napustili su sastanak, negiraju zaključke i misle da stvari mogu rješavati prosvjedima.

'To nije rješenje jer se tako radi velika šteta mljekarskom sektoru i proizvođačima koji ne mogu predati mlijeko budući da su blokirani ulazi u pojedine mljekare. Ako je promemorija bila neprihvatljiva, treba naći model koji će biti prihvatljiv za obje strane', kazao je Jakovina.

Naveo je da vođe udruga, koje su danas prolijevale mlijeko ispred Ministarstva, nisu kooperanti Dukata.

'Ti ljudi, koji stihijski i dezinformacijama podgrijavaju nezadovoljstvo i atmosferu kaosa, nisu dobronamjerni i ne rade na dobar način i u interesu proizvođača mlijeka', kazao je Jakovina.

Ministar je dodao kako je velik broj nezadovoljnih proizvođača danas zvao u Ministarstvo i molio za pomoć jer njihovo mlijeko ne može doći do mljekara zbog blokade, a telefonski i putem maila javile su mu se i brojne udruge koje se protive ovakvom načinu rješavanja problema i ne podržavaju vođe prosvjeda.

Podsjetio je kako je na jučerašnjem sastanku zaključeno da će se, sukladno praksi u Europskoj uniji, cijena mlijeka formirati u dogovoru udruga proizvođača i mljekara. Do kraja veljače svaka će mljekara s predstavnicima udruga proizvođača definirati model formiranja cijene mlijeka koji će se primjenjivati počevši od veljače ove godine.

U Ministarstvu poljoprivrede večeras je u tijeku sastanak ministra Jakovine s predstavnicima Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

Proizvođači mlijeka, njih 20-ak, danas poslijepodne ispred Ministarstva poljoprivrede prolili su 80-ak litara mlijeka izražavajući time svoje nezadovoljstvo otkupnom cijenom mlijeka.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar tada je novinarima rekao kako nastavljaju s prosvjedima.

Nisu zadovoljni jučerašnjim sastankom u Ministarstvu poljoprivrede jer, kažu, nije postignut dogovor i nije definirana otkupna cijena mlijeka.

Traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego dosad, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU.