KAŠTELANSKI ZALJEV

Naprijed u industrijsku prošlost!

16.02.2012 u 17:34

Bionic
Reading

Tvrtka Cemex Hrvatska je povodom, kako oni tvrde, pojave niza senzacionalističkih napisa o trendovima i statistikama pojavnosti karcinoma u djece na širem splitskom području poslala javnosti priopćenje u kojem oštro odbacuje teze u tim napisima. Cemex osim toga poziva na izradu relevantnih studija o stanju zdravlja na području Splita, Kaštela i Solina Navedeni napisi su izravno potaknuti izjavama dr. Mihovila Biočića, vijećnika Gradskog vijeća Grada Kaštela. On ne navodi jasno izvore kojima se koristi, kao ni znanstvene dokaze kojima podupire svoje teze o povezanosti pojavnosti karcinoma u djece djelovanjem pogona tvrtke Cemex. Podsjetimo da je Biočić, dokazani HDZ-ov kadar u devedestima, blizak Pašalićevoj struji, od 1993. do 2000. godine bio i ravnatelj KBC Split, kada je bio i smijenjen prije isteka mandata

U priopćenju Cemex navodi da se tvrtka stalno zalaže za provedbu svih relevantnih studija i njihovu otvorenu objavu u javnosti, sa svim pripadajućim znanstvenim objašnjenjima. Uprava Cemexa je zatražila hitni sastanak s ministrom zdravlja, kako bi se utvrdilo što je sve moguće poduzeti za utvrđivanje istine i pravih činjenica. 'Očekujemo od Ministarstva zdravlja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, te Hrvatskog pedijatrijskog društva da nama kao zainteresiranoj strani te javnosti dostave podatke relevantnih studija i istraživanja', navodi se u priopćenju.

Najnovija događanja koincidiraju s informacijom da je tvrtka Cemex dobila dozvolu za suspaljivanje drvne biomase. Tim povodom priopćenje javnosti su poslali i Zeleni Dalmacije u kojem upozoravaju da tom odlukom Vlada RH treba ispuniti i drugu obavezu koja iz toga proizlazi, a to je dosljedna primarna selekcija otpada, što sada nije slučaj u Hrvatskoj. 'Neophodna nam je odmah selekcija, reciklaža i novi pravilnici o postupanju s otpadom koji se još ne odvaja', ističu Zeleni Dalmacije.

Dok je fokus javnosti ovih dana usmjeren na Cemex i navedene optužbe na račun te tvrtke, Gradsko vijeće Kaštela je na posljednjoj sjednici jednoglasno prihvatilo izmjene i dopune Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Kaštela. Glavnina rasprave vodila se o zoni posebne namjene Brižine, gdje je već desetljećima vojno skladište nafte, a u novom je GUP-u definirano radi formiranja i čuvanja obveznih državnih zaliha nafte i naftnih derivata.

Ekološke i građanske udruge su već prosvjedovale zbog reaktiviranja lokacije Brižine u vojne svrhe. Luka Brižine i pripadajuće skladište derivata je u posjedu MORH-a. S obzirom da je već odlučeno da ratna luka Lora neće biti demilitarizirana i da postaje važna baza NATO pakta, logična je prilagodba lokacije Brižine s druge strane zaljeva standardima NATO-a. U sigurnosnom smislu, standardi NATO-a su sasvim sigurno viši nego je to sada slučaj.

No najvažniji zaključak koji se može iščitati iz navedenih trendova je činjenica da Kaštelanski zaljev zapravo neće biti deindustrijaliziran i potpuno ekološki saniran. S time će se, izgleda, morati pomiriti 300 tisuća stanovnika koji žive na području Kaštelanskog zaljeva. Najviše čemu se mogu nadati je maksimalno podizanje standarda kontrole mogućih onečišćenja ili ekoloških havarija. Premda je gašenje Jugovinila i nekih tvrtki na području zaljeva devedesetih sugeriralo drugačiji scenarij, skorim izvjesnim nastavkom rada Željezare Split, Cemexovim pogonom za suspaljivanje i ponovnim oživljavanjem luke Brižine za naftne derivate, Kaštelanski zaljev ulazi u novo postindustrijsko doba.