POSLOVNI REZULTATI

Ina u zadnjem kvartalu zabilježila gubitak

14.02.2012 u 10:34

Bionic
Reading

Dobit Ine u 2011. godini uzletjela je na 1,81 milijardi kuna, što je 89 posto više nego godinu ranije. Neto prihod od prodaje porastao je za 16 posto na 30,03 milijardi kuna. No u zadnjem kvartalu Ina je zabilježila gubitak od 257 milijuna kuna

U 2011. godini, Ina je postigla EBITDA (bez jednokratnih stavki) u iznosu od 6,77 milijardi kuna, što pokazuje povećanje u odnosu na prošlogodišnje rezultate od 48 posto, i dobit iz osnovne djelatnosti (bez jednokratnih stavki) u iznosu od 4,08 milijardi kuna, što je rast od 38 posto.

U Ini kažu da poboljšani rezultati većinom odražavaju povoljno okruženje kroz višu cijenu sirove nafte, zajedno s poboljšanom prosječnom dnevnom proizvodnjom ugljikovodika u segmentu Istraživanja i proizvodnje.

Usprkos pozitivnom učinku tijekom prvih devet mjeseci 2011, zbog sigurnosne situacije u Siriji te u skladu s lokalnim zahtjevima, Ina je smanjila proizvodnju sirove nafte i prirodnog plina. Osim toga, INA i dalje ima poteškoća u naplati potraživanja od sirijske strane.

Segment Rafinerija i marketinga ostvario je negativan rezultat u 2011. godini, uglavnom zbog veće cijene Brent sirove nafte (povećanje troškova energije), lošijeg udjela bijelih derivata vezano uz prekid rada novih postrojenja u prvoj polovici godine, smanjene iskorištenosti kapaciteta rafinerija zajedno s povećanom vlastitom potrošnjom i još uvijek niskom potražnjom na tržištu.

Neto dobit u 2011. godini iznosi 1,81 milijardi kuna, što je povećanje od 854 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu. Glavni razlog za poboljšanje neto dobiti je veća dobit iz osnovnih djelatnosti, zajedno s manjim financijskim gubitkom u odnosu na 2010.

Ina je ostvarila financijski gubitak (zbog viših troškova kamata i tečajnih razlika vezanih za slabljenje kuna u odnosu na američki dolar tijekom godine) za 177 milijuna kuna manji nego 2010. godine, što znači poboljšanje u sferi kreditne zaduženosti.

Neto zaduženost društva je smanjena za osam posto u odnosu na 2010. godinu, što dovodi do poboljšanja i dalje visokog omjera duga i kapitala od 38,8 posto na dan 31. prosinca 2011.

Rezultati Ine podbacili su u zadnjem kvartalu 2011, u kojem su prihodi pali za samo jedan posto, ali je zato ostvaren gubitak od 257 milijuna kuna. Na negativan rezultat utjecao je neto financijski gubitak od 522 milijuna kuna.

'Snažniji učinak je rezultat prvenstveno vrlo zahtjevnog razdoblja ulaganja između 2008. i 2011. godine, u kojem su završena brojna velika ulaganja koja su počela snažno doprinositi rezultatima. Naši rezultati također odražavaju učinke nastavka poboljšanja učinkovitosti, stroge kontrole troškova i poslovne optimizacije i racionalizacije. Ove aktivnosti postaju sve važnije kako Ina ne može utjecati na eksterne uvjete poslovanja. Prvenstveno je bitno spomenuti politička previranja i neizvjesnost koju donose nova događanja, prvenstveno u Siriji, no i u ostatku Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Politička situacija, sankcije i posljedično tome neplaćanje iz Sirije negativno su utjecali na naše rezultate u četvrtom kvartalu ove godine, kao i ukidanje mjera liberalizacije cijena prema velikom djelu hrvatskih industrijskih potrošača plina iz rujna 2011. (uvođenje nove maksimalne cijene usprkos važećim komercijalnim ugovornim obvezama između Ina grupe i potrošača)', komentirao je Zoltán Áldott objavu poslovnih rezultata.