NEPREDVIĐENI TROŠKOVI

Ikea odustaje od ulaganja u Hrvatsku?

04.12.2008 u 11:41

Bionic
Reading

Zbog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji predviđa naknadu za prenamjenu zemljišta, Ikea bi mogla odustati od dogovorenog ulaganja u Hrvatsku. Zakon Ikei donosi nepredviđeni trošak od 13 milijuna eura

Iako se o plaćanju naknade za prenamjenu poljoprivrednog u građevno zemljište dosad govorilo kao zaštiti od mešetara, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ima i drugu stranu medalje za koju investitori tvrde da će u potpunosti zaustaviti 'greenfield' investicije u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik.

Najrelevantniji primjer je najavljeno ulaganje Ikee od 300 milijuna eura u općini Rugvica pored Zagreba kojoj zakon donosi novi trošak od 16 milijuna eura ili oko 113 milijuna kuna. Zbog toga je moguće odustajanje od kompletne investicije u Hrvatsku.

'Nismo očekivali nenadani namet za koji bi trebali platiti još oko 16 milijuna eura. Kompanija razmatra što uraditi, odustati od investicije ili ipak pristati na dodatni trošak koji nam poskupljuje investiciju. Stav ćemo imati za koji tjedan, kada vidimo hoće li zakon biti izglasan', izjavio je Dragan Skalušević, direktor švedskog trgovca za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

Ikea je kupila zemljište od 400 tisuća četvornih metara za 26 milijuna eura, od tog je oko 250 tisuća četvornih metara poljoprivredno zemljište koje je općina i županija obećala prenamijeniti u građevno. Kako zakon treba stupiti na snagu ovaj mjesec, Ikea će morati platiti 100-postotni iznos vrijednosti koja se prenamjenjujue.