HOK ZADOVOLJAN, SINDIKATI NEGODUJU

'Porezne izmjene pogoduju bogatijima, a udaraju po siromašnijima'

10.02.2012 u 18:31

Bionic
Reading

Predložene izmjene PDV-a i poreza na dohodak pogoduju bogatijima, a kako siromašnih ima daleko više tako je i porezna baza daleko šira, pa se vlast, kao i dosad, vodi logikom 'udri po njima', ocijenile su danas tri sindikalne središnjice Vladinu poreznu 'mini reformu'

Nemojmo se zavaravati, povećanje PDV-a na 25 posto poskupit će ionako preskupe robe i usluge kad ih mjerimo kupovnom moći radničke plaće ili mirovine, a znatno će porasti troškovi stanovanja, energije i prehrane, ističu u priopćenju Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Uporno pozivanje vladajućih na predizborna obećanja kako ukupno porezno opterećenje neće rasti, ali će doći do njegove preraspodjele, 'ne drži vodu' kada je riječ o plaćama, odnosno pojedincu, tvrdi se u priopćenju.

Kod povećanja PDV-a na 25 posto bilo bi pristojno, kada već sve poskupljuje svima, da barem plaće ne padaju, kako bi amortizirale očekivani cjenovni udar, a posebice najniže i srednje plaće (do 10.000 kuna). Međutim, Vlada je u prvi plan gurnula povećanje osobnog odbitka s 1.800 na 2.200 kuna, ne naglasivši da 12 posto poreza nećemo više plaćati do 3.600 već samo do 2.200 kuna, a nakon toga dvostruko više – 25 posto.

Upravo to je razlog pada plaća, pri čemu sindikati naglašavaju da čak 68 posto hrvatskih radnika prima plaću nižu od prosječne plaće.

Radi zaštite kupovne moći najsiromašnijih građana, kao i srednjeg sloja, sindikati su tražili da se neoporezivi dio plaće podigne na razinu minimalne plaće (2.814 bruto), da se porezni razredi ne diraju (posebice za stopu od 12 posto), a da se na najviše plaće vrati porezna stopa od 45 posto.

No, nismo dobili čak ni odgovor, što govori o opredijeljenosti vladajućih za socijalni dijalog, kao i o 'novoj pravednosti', ističu sindikalci.

HOK zadovoljan što su izmjenama poreznih zakona prihvaćeni i njihovi prijedlozi

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pozdravila je danas što su i prijedlozi te komore prihvaćeni u izmjenama poreznih zakona koje je Vlada jučer usvojila i uputila u Hrvatski sabor

'Naime, HOK je ranijih godina predlagao izmjene tih zakona s ciljem rasterećenja poslovanja obrtnika i omogućavanja razvoja i novog zapošljavanja, gdje je tražio povećanja limita za ulazak u sustav PDV-a sa 85.000 na 230.000 kuna te diferencirane stope PDV-a, posebice u turizmu gdje vanpansionska potrošnja može stvoriti novu dodanu vrijednost', navodi se u priopćenju HOK-a.

HOK stoga podržava odluku Vlade da se od 1. siječnja 2013. primjenjuje snižena stopa od 10 posto za ugostiteljske usluge, i to pripremanja hrane i usluživanja bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva.

Međutim, očekivali smo, kažu u HOK-u, da će se smanjena stopa primjenjivati tijekom ove godine, kako bi adekvatno konkurirali zemljama u okruženju poput Italije, Francuske, Španjolske i Slovenije.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u zadnje tri godine intenzivno je, osim smanjenja PDV-a i poreznih rasterećenja, zagovarao i priznavanje troškova reprezentacije, kao i fleksibilnije zapošljavanje.

Nadaju se stoga da će resorno Ministarstvo turizma razmotriti i te prijedloge struke kako bi se sustavno pristupilo poboljšanju uvjeta poslovanja.

HOK također pozdravlja i smanjenje poreznog opterećenja u dijelu koji se odnosi na doprinose za zdravstveno osiguranje.

Vjeruju i kako će najavljeno povećanje opće stope PDV-a, time i očekivano povećanje prihodovne strane proračuna, doprinijeti provođenju mjera gospodarske politike koje će potaknuti investicije i gospodarski razvoj te pomoći u jačanju konkurentnosti obrtništva i poduzetništva.