VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Koliko dugo treba čuvati plaćene račune za režije?

13.02.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Ako vam se ikada dogodilo da mislite da ste platili neki račun za režije, a on se ponovno pojavi, jedini način da dokažete da ste ga zaista i platili jest ovjereni odrezak plaćenog računa. Koliko ih dugo treba čuvati (odreske plaćenih računa za režije) i može li ih se nakon nekog vremena baciti, upitali smo u Zagrebačkom holdingu, Gradskoj plinari i HEP-u

Iz HEP-a, na poslani upit, dobili smo sljedeći odgovor: 'Elektra Zagreb za kategoriju potrošnje
kućanstva izrađuje svakih šest mjeseci obračune i plaćene račune je potrebno čuvati do primitka novog obračuna.' Ipak, kroz bezbrojne pozive shvatili smo da nisu sigurni ni sami. U svakom slučaju, svakako bi ih, dakle, trebalo čuvati najmanje godinu dana, od polugodišnjeg do zaključnog obračuna za tekuću godinu. Međutim, ukoliko ipak dođe do kakvih nesporazuma, dokaz da ste platili neki račun (ovjereni odrezak) trebalo bi čuvati najmanje pet godina. Jeste li nakon 5 godina slobodni pobacati odreske, nisu nam sa sigurnošću potvrdili.

Iz Gradske plinare bili su daleko konkretniji i na upit dali ovaj odgovor: 'Opći rok zastare je 5 (pet) godina, sukladno članku 225. Zakona o obveznim odnosima, računajući od dana dospjeća računa', a iz Zagrebačkog holdinga dobili smo sličan, ali prekompliciran i nekonkretan odgovor (uputu na proučavanje Zakona o obveznim odnosima) da bismo ga ovdje objavljivali.

U svakom slučaju, plaćanje računa za režije regulirano je Zakonom o obveznim odnosima, a prema njemu, za te pravne slučajeve ne postoji apsolutna zastara kao u kaznenom pravu, tako da vas tužba za neki neplaćeni račun može zakačiti i nakon 20 godina što je čekala negdje u ladici nekog birokratskog stola.

Dakle, da bismo bili potpuno sigurni da nas nekom greškom opskrbljivač strujom, plinom ili vodom i ostalim uslugama za koje dobivamo račune neće dvaput globiti za isti mjesec, kvartalni ili polugodišnji obračun, ovjerene bismo odreske plaćenih računa, nažalost, očito trebali čuvati zauvijek.