MANJE TRAKTORA OD OČEKIVANOG

Loš plavi dizel 'sabotirao' seljački prosvjed

09.02.2012 u 14:01

Bionic
Reading

Grupe seljaka nezadovoljnih najavljenim smanjenjima poticaja za poljoprivredu danas u 12 sati počeli su se okupljati na dvadesetak mjesta u raznim dijelovima Hrvatske

Okupljeni u Stožer za obranu poljoprivrede, seljaci prosvjeduju protiv Vladine najave da u prijedlogu državnog proračuna poticaje umanji za milijardu kuna. Umjesto toga traže da se ispoštuje Zakon o državnoj potpori u poljoprivredi prema kojemu poticaji iznose 2,6 milijardi kuna.

Najviše okupljanja organizirano je u Osječko-baranjskoj županiji, gdje se grupe seljaka nalaze na devet mjesta – u Erdutu, Čepinu, Vladislavcima , Širokom Polju, Piškorevcima, Đurđancima, đakovačkoj obilaznici i na jednom mjestu u Baranji. Prosvjeduju na obilaznici u Ivanić Gradu, gdje je promet preusmjeren prema gradu, na obilaznici u Sisku, na dva mjesta u Međimurskoj županiji, četiri mjesta u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji, po tri mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji i na dva mjesta u Požeško-slavonskoj županiji.

Kako organizatori najavljuju, prosvjed će trajati danas od 12 do 14 sati. Osim u Ivanić Gradu nigdje se ne ometa promet, nego su traktori parkirani sa strane ceste, gdje stoje i prosvjednici. U MUP-u kažu da nijedan prosvjed za danas nije prijavljen, nego tek prosvjed na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu za subotu od 15 do 17 sati, gdje se očekuje oko 50 osoba.

'Ne želimo ugrožavati promet jer su uvjeti na cesti opasni zbog snijega i leda', rekao je Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice seljaka Slavonije i Baranje.

Na većini prosvjednih mjesta samo dio seljaka dovezao je traktore jer ih zbog hladnog vremena nisu mogli upaliti. 'Plavi dizel toliko je loš da nismo uspjeli ni pokrenuti traktore', objasnio je Zdravčević.

Svoj traktor nije upalio ni Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, strukovne institucije koja je seljačke udruge okupila u Stožer za obranu poljoprivrede sudjelujući tako u organizaciji prosvjeda.

'Naši zahtjevi ostaju isti kao i oni koje smo prošli tjedan poslali Vladi i Ministarstvu poljoprivrede', poručuje Grivičić.

Iz Vlade zasad nema odgovora ni najave odustajanja od smanjenja budžeta za poljoprivredu.