SVE OVISI O FINANCIRANJU

Zemlje u regiji šansa za građevinare

16.04.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Građevinarstvo će u narednom desetljeću svoju priliku tražiti uglavnom na tržištima zemalja u regiji pri čemu će ovisiti o osiguranju dugoročnog financiranja projekata, glavni je zaključak s današnjeg Financijskog forum Hrvatske poštanske banke na temu 'Građevinarstvo - internacionalizacija ili kraj'.

Na skupu na kojem su o budućnosti hrvatskog građevinarstva govorili predstavnici Ingre, Strabaga, Trigranita i Hrvatske poštanske banke ocijenjeno je da je prošlo vrijeme građevinskog buma i javnih investicija u velike infrastrukturne projekte na domaćem tržištu, ali da će se otvoriti nove mogućnosti poslovanja u regiji, najviše u cestogradnji, obnovi željezničke i druge infrastrukture i u energetici.

Problem za koji sudionici skupa smatraju da bi pritom mogao biti ključan, je osiguranje financiranja radova.

Tako Marijan Kostrenčić iz Ingre upozorava da u Hrvatskoj osim HBOR-a nema dovoljno snažne financijske institucije koja može pratiti velike inozemne projekte hrvatskih građevinara. "Organizacija financiranja ključna je za opstanak građevinarstva u Hrvatskoj", kaže Kostrenčić. Po njegovoj ocjeni, građevinarstvo bez vlasničke konsolidacije i stvaranja uvjeta za financiranje velikih građevinskih projekata u inozemstvu, može dočekati sudbinu brodogradnje.

Na pitanje može li HPB predvoditi financijski konzorcij koji bi pratio građevinare, predsjednik Uprave te banke Josip Protega rekao je da je HPB može s drugim bankama činiti sindikat koji će financirati velike građevinske projekte.

Đuro Kovačev iz Strabaga kao model financiranja predlaže koncesije i javno - privatno partnerstvo, ali kaže da se građevinari u takvim aranžmanima susreću s nedovoljnom pripremljenošću javnog sektora.

Sudionici skupa mišljenja su da budućnost hrvatskim građevinarima donosi i neizbježnu specijalizaciju, konsolidaciju te stvaranje privremenih konzorcija, ali i problem osiguranja dovoljnog broja radnika.