IVICA MUDRINIĆ:

'Javni sektor je najveći hrvatski problem'

Bionic
Reading

Predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić u intervjuu Poslovnom dnevniku komentirao je prve gospodarske poteze nove vlade, analizirao učinke posebnog poreza na mobilne usluge na poslovanje i investicije te pojasnio razloge smanjivanja broja zaposlenih u HT-u

Predsjednik uprave HT-a pozdravlja poteze Vlade u smjeru smanjenja proračunske potrošnje, naglašavajući da je postojeći javni sektor najveći hrvatski problem i glavna prepreka rastu konkurentnosti. 'Za pohvalu je već i to što smo dobili Vladu koja teži bitnom smanjenju deficita i smanjenju javne potrošnje. Rekao bih da je to nužan, iako ne i dovoljan uvjet za zaokret. Dovoljan uvjet, dakle ono što nedostaje jest program reformi javnog sektora, posebno javne administracije i javnih poduzeća, kao i mjere za poticanje investicija te micanje barijera za strane investicije', poručuje Mudrinić.

Pohvalio je i namjeru Vlade da pokrene proces privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, ističući da je uloga države u prvom redu u reguliranju tržišta, a ne konkuriranju privatnom kapitalu. 'U realizaciji promjene vlasničke strukture spomenutih financijskih kompanija treba voditi računa o dva kriterija. Prvo, privatizacija nije sama sebi svrhom. Drugo, nije joj jedina svrha punjenje proračuna. Privatizacija mora povećati efikasnost tih kompanija i poboljšati funkcioniranje tržišta na kojima se posluje', smatra Mudrinić.

Za Mudrinića je povećanje stope PDV-a očekivano, za razliku od poreza na mobilne usluge, koji ga je iznenadio. Očekuje da će Vlada prihvatiti alternativni pristup koji bi mogao potaknuti razvoj i investicije. 'Alternativa koja bi mogla potaknuti razvoj i investiranje je aktiviranje zasad neiskorištenih TV kanala koje smo napustili prelaskom na digitalno emitiranje i omogućavanje planiranja i investiranja u tzv. LTE – četvrtu generaciju mobilnih komunikacija – čime bismo zadovoljili fiskalne ciljeve, ali u isto vrijeme omogućili ulaganja u budućnost', predlaže Mudrinić, ocjenjujući da postoje dobre šanse za kompromis.

Smanjenje broja zaposlenih u HT-u Mudrinić stavlja u kontekst novih tehnologija i automatizacije poslovnih procesa. 'Takav se trend ne može preokrenuti. On je prirodan i zahvaća sve industrije u određenim fazama njihova životna ciklusa. Jedina alternativa je ne investirati u automatizaciju i naprednije procese, no u tom slučaju u kratkom roku zadržavate ljude, a već u srednjem roku kompanija propada jer postaje nekonkurentna i društvo ima golem, najčešće jednokratan gubitak', pojašnjava Mudrinić i zaključuje da nije problem u prirodnim tržišnim i tehnološkim procesima, nego u tome što se ne otvaraju nova radna mjesta