OPORAVAK NJEMAČKE INDUSTRIJE

EBA impresionirana planovima za dokapitalizaciju banaka

06.02.2012 u 22:21

Bionic
Reading

Europska agencija za banke (EBA) objavila je da je impresionirana spremnošću europskih banaka da udovolje novim zahtjevima o dokapitalizaciji. U međuvremenu, industrijske narudžbe u prosincu su porasle za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, poglavito zahvaljujući snažnoj potražnji zemalja izvan eurozone, objavila je njemačka vlada0po

Bankovni regulator sa sjedištem u Londonu ocijenio je u prosincu da banke u regiji moraju prikupiti dodatnih 114,7 milijardi eura kako bi se stabilizirale i vratile povjerenje tržišta i dobro se pripremile za eventualne nove krize u budućnosti.

'EBA još uvijek pregledava planove banaka. Iako je prerano za ocjene o njihovoj izvedivosti, EBA je impresionirana spremnošću banaka da poduzmu sve odgovarajuće mjere kako bi zadovoljile uvjete iz EBA-ine preporuke', navodi se u priopćenju.

'Te mjere će ojačati otpornost bankovnog sektora u EU. One su dio šireg paketa dogovorenog na razini EU radi rješavanja aktualne situacije obnovom stabilnosti i vraćanjem povjerenja na tržištima'.

'EBA namjerava objaviti činjenične informacije o tom procesu nakon sastanka odbora supervizora 8. i 9 veljače'.

Pozivajući se na upućene izvore, Financial Times objavio je u ponedjeljak da će EBA osporiti 'znatan dio' planova vodećih europskih banaka za restrukturiranje kapitala.

EBA je pak odlučno opovrgnula izvješće FT-a. 'EBA je u današnjem tisku primijetila članke u kojima se spekulira o rezultatu dokapitalizacije. Ti napisi u kojima se tvrdi da sadrže činjenične informacije zapravo su netočni i navode na pogrešne zaključke', navodi se u priopćenju europskog bankovnog regulatora.

Oporavak industrijskih narudžbi u Njemačkoj u prosincu

Industrijske narudžbe u prosincu su porasle za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, poglavito zahvaljujući snažnoj potražnji zemalja izvan eurozone, objavila je u ponedjeljak njemačka vlada.

Najnoviji desezonirani podaci ukazuju tako na oporavak narudžbi, budući da je u studenome zabilježen njihov oštar pad, u visini 4,9 posto, prema revidiranim podacima njemačkog ministarstva gospodarstva.

Oporavak narudžbi u ministarstvu gospodarstva prije svega pripisuju snažnom, 12,3-postotnom rastu narudžbi iz zemalja izvan eurozone u usporedbi s mjesecom ranije. S druge strane, narudžbe iz eurozone smanjene su za 6,8 posto, a domaće za 1,4 posto.

Podaci su ugodno iznenadili ekonomiste koji su očekivali skromniji rast industrijskih narudžbi, u prosjeku od oko jedan posto.

U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća studeni i prosinac i predstavlja pouzdaniji pokazatelj jer isključuje eventualne jednokratne faktore, narudžbe su u odnosu na prethodna dva mjeseca pale za 1,7 posto. Inozemna potražnja smanjila se pritom za 2,1 posto a domaća za 1,2 posto, priopćilo je ministarstvo.