IZIGNORIRALI VLADU

Linića začudile bankarske prognoze

01.02.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić u sinoćnjem je Otvorenom najavio kako od danas neće biti moguće isplatiti neto plaću bez uplate doprinosa. Ministar se osvrnuo i na prognozu banaka da će BDP ove godine pasti 1,3 posto, očekuje da će one svoju projekciju korigirati jer nisu u obzir uzele vladine proračunske smjernice

'Mi od 1. veljače uvodimo sustav da će kod isplate neto plaće, razliku doprinosa platiti bankarski sustav koji vodi platni promet', rekao je Linić.

Istaknuo je se više neće tolerirati neplaćanje prema bilo kojoj instituciji više od 60 dana. Ovu će godinu obilježiti borba za likvidnost. Želimo zajedno s bankarskim sustavom raditi na tome. Cijela godina će biti pokušaj da se sustav dovede u red i da se dosadašnje dugove pokuša razriješiti i u sustav vrati likvidnost, najavio je ministar. Objasnio je kako se to ne mora rješavati isključivo stečajevima, već da to može biti zatvaranje potraživanja s imovinom, ulaskom u kapital, pa i otpis.

Investicije su, kaže, ključne za pokrenuti gospodarski rast, a državne firme trebaju pokrenuti investicijski ciklus. Govoreći o vrsti investicija Linić je izdvojio u 2012. godini modernizaciju pruga. EBRD već četiri mjeseca čeka, kaže, da se potpiše ugovor za tu investiciju, a sa Svjetskom bankom upravo traju pregovari što učiniti i završiti posao sa željeznicama. Naglasio je i da postoji velik broj zahtjeva za ulaganja u vjetroelektrane i solarne elektrane, ali HEP prijenos to ne dozvoljava, jer je zastario sustav.

Ministar financija je govorio i o najavljenom porezu na imovinu, za kojeg kaže da bi trebao na snagu stupiti 1. siječnja vjerojatno iduće godine. Prema njegovim riječima porez na imovinu bi zamjenio neke parafiskalne namete, poput komunalnih naknada, a išao bi u proračune lokalnih zajednica. Nije konkretno rekao što se od imovine planira oporezivati, ali je istaknuo da će osnovica biti stambeni prostor, kao i zemljišta koja imaju nekakvu aktivnost.

Ministar financija je istaknuo kako nema potrebe za aranžmanom MMF-a, jer možemo financirati svoje vanjske obveze.

Uz ministra Linića u Otvorenom gostovali su i Goran Marić (HDZ), Branka Stipić, novinarka Jutarnjeg lista i Mladen Novosel, SSSH.

Marić se osvrnuo na projekciju Hrvatske udruge banaka (HUB) kako će ove godine BDP pasti za 1,3 posto. Prema njegovom mišljenju bankari su tako indirektno najavili da će Hrvatskoj pasti kreditni rejting što bi značilo veću cijenu financiranja javnog duga odnosno veću zaradu za banke. Marić je pozvao Linića da takvom ponašanju banaka mora stati na kraj.

Ministar je izrazio nadu da će banke korigirati svoje prognoze jer, ističe, one u svojim projekcijama uopće nisu uzeli u obzir  vladine proračunske smjernice.