PORUKA IZ INA-e

Zalihe plina dovoljne za 'sibirsku zimu'

Bionic
Reading

Sudeći prema podacima koje je Energetika-net.com dobila iz INA-e, hrvatski potrošači ne trebaju strahovati od predstojeće 'sibirske zime' koja će nam doći krajem tjedna, s temperaturama -10 celzijevaca tijekom noći, pa i znatno nižim

U INA-i, ne navodeći konkretne brojke, neslužbeno kažu da su količine plina u plinskom skladištu PSP Okoli uobičajene za kraj siječnja. Uz ostale izvore dobave plina - a riječ je o plinskim poljima na kopnu i Jadranu te interkonekcijskim plinovodima - bit će dovoljno plina za pokrivanje potreba za plinom do kraja ogrjevne sezone.

'Trogodišnji ugovor koji je sklopljen s talijanskom kompanijom ENI važeći je do kraja 2013.  te do sada nismo imali nikakvih poteškoća u opskrbi. Valja napomenuti kako su tome doprinijele i brojne Inine aktivnosti u vidu poboljšanja opskrbe, poput intenziviranja proizvodnje sa Sjevernog Jadrana s kojeg dolaze značajne količine plina. Također, od ove ogrjevne sezone Hrvatska ima na raspolaganju još jedan dobavni pravac putem hrvatsko-mađarskog interkonekcijskog plinovoda što dodatno doprinosi sigurnoj opskrbi hrvatskih potrošača', kažu iz INA-e i dodaju da je prije početka ogrjevne sezone Prirodni plin nabavio i uskladištio maksimalno moguće količine plina u PSP Okoli.

'Tijekom priprema za sezonu, a na temelju potpisanih ugovora o prodaji plina, ukazala se potreba za uvozom dodatnih količina plina, što se također odvija bez poteškoća. Sukladno svemu navedenome, vjerujemo da je u tom smislu učinjeno sve kako bi opskrba bila neometana te kako bi hrvatski potrošači prirodnog plina raspolagali dovoljnim količinama i pri niskim temperaturama', stoji u Ininom odgovoru na upit portala Energetika.net.