I DOLAR POD PRITISKOM

Oprez na svjetskim burzama - umorno tržište i rast eura

29.01.2012 u 11:20

Bionic
Reading

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, ali i sve slabijih američkih makroekonomskih podataka. Tečaj eura prema dolaru porastao je više od dva posto, probivši se po prvi puta nakon šest tjedana iznad razine od 1,32 dolara, što se zahvaljuje nadi da će Atena i njezini kreditori ovih dana dogovoriti uvjete restrukturiranja grčkih dugova

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je prošloga tjedna 2,2 posto, na 1,3220 dolara, najvišu razinu od polovice prosinca prošle godine.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura porastao je 1,9 posto, na 101,40 jena. Cijena američka valute prema japanskoj skliznula je, pak, 0,4 posto, na 76,70 jena.

Podršku euru pružili su medijski napisi da su privatni kreditori Grčke ipak spremni dodatno sniziti traženu kamatnu stopu od 4 posto za nove grčke obveznice, kako bi se postigao sporazum kojim bi Grčka izbjegla bankrot.

Nedavno su pregovori bili prekinuti jer grčka vlada nije pristala na kamatu od 4 posto, nego je nudila 3,5 posto, u čemu su je podržali i ministri financija eurozone.

Pregovori se nastavljaju i tijekom vikenda, a sporazum se očekuje idućega tjedna. Time bi se ispunili uvjeti za drugi paket međunarodne pomoći Ateni i izbjegao bankrot Grčke, kada joj u ožujku na naplatu stigne golemi iznos duga po obveznicama.

'Očigledno su se ulagači već navikli na to da grčki pregovori o zamjeni obveznica sporo napreduju. Pravi je rizik za euro mogućnost prelijevanja grčke krize na druge zemlje, kao i to hoće li Portugal trebati novi paket pomoći', kazala je Ankita Dudani, valutna analitičarka u RBS-u.

I dok se problemi grčke prezaduženosti rješavaju, naziru se problemi s Portugalom. Prinosi na obveznice te članice eurozone u petak su dosegnuli nove rekordne razine.

'Portugal bi mogao biti katalizator slabljenja eura u veljači. Trojka će ispitati pridržava li se Portugal preuzetih obveza u vezi provedbe reformi u sklopu međunarodnog paketa pomoći toj zemlji, a ulagači u obveznice već uračunavaju restrukturiranje portugalskog duga', kazao je Chris Turner, valutni strateg u ING-u.

To bi moglo spriječiti daljnje jačanje eura, no s druge strane, i dolar je pod pritiskom od srijede, kada je američka središnja banka najavila da će ključne kamatne stope ostati na rekordno niskim razinama barem do kraja 2014. godine.

To znači da Fed nastavlja voditi labavu monetarnu politiku, a možda je i dodatno popusti. Predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je, naime, da bi banka mogla razmotriti daljnje popuštanje monetarne politike kroz kupovine obveznica, ako se uspori rast američkog gospodarstva.

Zbog toga je u drugoj polovici prošloga tjedna dolar bio pod pritiskom. Nakon što je u srijedu dosegnuo 78,29 jena, najvišu razinu u dva mjeseca, do kraja tjedna potonuo je ispod 77 jena.

Na svjetskim burzama oprez, gospodarski podaci sve slabiji

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, ali i sve slabijih američkih makroekonomskih podataka.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 12.660 bodova, što je njegov prvi tjedni pad u ovoj godini.

S&P 500 i Nasdaq indeks nastavili su, pak, uzlaznim trendom. S&P 500 ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 1.316 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 2.816 bodova.

U posljednjem lanjskom tromjesečju američki bruto domaći proizvod porastao je 2,8 posto, što je njegov najveći skok u godinu i pol dana, no to je manje od očekivanih 3 posto.

Tom je rastu najviše pridonijelo punjenje zaliha, dok slaba potrošnja poslovnog sektora najavljuje usporavanje gospodarske aktivnosti na početku ove godine. Zbog toga su splasnula očekivanja o jačanju američkog gospodarstva.

Loše su na tržište utjecali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dosad su izvješća objavile 184 kompanije, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 59 posto nadmašilo očekivanja. To je manje nego u prethodnim kvartalima, kada je to ostvarilo oko 70 posto kompanija, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Unatoč skromnijoj sezoni objave poslovnih rezultata u odnosu na prethodna tromjesečja i umjereno dobrim makroekonomskim podacima, S&P 500 indeks ojačao je od početka godine gotovo 5 posto. Zbog toga pojedini analitičari smatraju da je vrijeme za predah.

'Tržište je umorno i prekupljeno. Nakon snažnog rasta cijena dionica na temelju umjereno dobrih gospodarskih vijesti, ulagači su ostali bez goriva', kaže Larry McMillan, predsjednik tvrtke McMillan Analysis.

No, podršku tržištu pružio je prošloga tjedna Fed. Čelnici američke središnje banke poručili su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, da će ključne kamatne stope zadržati blizu nule sve do kraja 2014. godine, dulje nego što se očekivalo.

Ključnu kamatu na savezne fondove u prekonoćnom kreditiranju Fed je spustio nadomak nule još u prosincu 2008. godine, nastojeći tako potaknuti rast gospodarstva.

Uz to, na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice, predsjednik Feda Ben Bernanke oprezno je komentirao niz makroekonomskih podataka koji ukazuju na jačanje gospodarstva i ostavio otvorena vrata za daljnje poticajne mjere.

'Još ne možemo reći da smo ušli u novu, snažniju fazu. Ako inflacija i dalje bude ispod ciljanih razina i ako nezaposlenost nastavi padati po ovako sporim stopama, trebali bismo tražiti načine da učinimo više', kazao je Bernanke.

Odluka o kamatama i komentari Bernankea pozitivno su utjecali na tržište jer pokazuju, objašnjavaju analitičari, da je Fed odlučan potaknuti brži rast američkog gospodarstva.

Prate se i zbivanja u Europi, premda tamošnja dužnička kriza već neko vrijeme manje utječe na Wall Street nego lani.

U fokusu su pregovori grčke vlade s kreditorima, a ulagači se nadaju dogovoru koji bi spriječio bankrot Grčke i omogućio novu pomoć prije nego što u ožujku Ateni stigne na naplatu 14,5 milijardi eura obveznica.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, na 5.733 boda, a frankfurtski DAX 1,7 posto, na 6.511 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,1 posto, na 3.318 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,9 posto, na 8.841 bod.