ŽELJKO ROHATINSKI

'Smjer kojim Vlada ide je dobar'

27.01.2012 u 10:23

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski povećao je stopu obvezne pričuve banaka sa 14 na 15 posto, čime je iz bankovnog sustava povukao oko 3,1 milijardu kuna. Činjenica da je to učinio isti dan kad je Vlada predstavila smjernice proračuna i detaljnije planove svoje politike mogla bi se protumačiti i kao njegova kritika Vladinim proračunskim potezima. Sam guverner kaže da to nije tako i da se odlučio na povećanje pričuve isključivo zbog pritiska na tečaj kune prema euru

'Smjer kojim Vlada ide je dobar. Slika će biti cjelovita kada se izradi račun financiranja i do tada neću davati opširniji komentar', kazao je za Večernji list guverner koji je prije mjesec dana sugerirao da proračunske rashode treba smanjiti oštrije no što je to Vlada jučer najavila.

'Povećanje pričuve sa 14 na 15 posto poduzeli smo isključivo zbog pritiska na tečaj koji već dulje vrijeme konstantno deprecira lipu-dvije dnevno nevezano o obujmu prometa na tržištu novca', ističe guverner.

Nije ga strah da će ta odluka smanjiti likvidnost bankarskog sustava jer banke u tzv. prekonoćnim pozajmicama svakodnevno drže na računu HNB-a oko tri milijarde kuna.

'U siječnju smo već imali dvije devizne intervencije zbog pritisaka na tečaj i banke su znale kakvi će biti naši daljnji potezi ako se nastave se pritisci na tečaj', dodaje Rohatinski.

U priopćenja HNB-a dodaju i da će i dalje pratiti kretanja na novčanom i deviznom tržištu te, ako procijene potrebnim, poduzimati mjere za suzbijanje prekomjernih oscilacija tečaja, 'neutemeljenih na realnim ekonomskim kretanjima'.